5 nebiblijskih razloga za razvod: Zbog njih ne smijete napustiti supružnika

Koji su nebibilijski razlozi za razvod braka? Postotak rastavljenih kršćanskih parova je, nažalost, jednak postotku rastavljenih nekršćana.

Nisam sretan

Je li Isus bio sretan što je išao na križ i što je trebao ispiti kalež koji mu je dan? Ne, nije, i Isus se molio više puta da se od njega makne kalež ljudske bijede i grijeha, ali je bilo nužno da ga ispije. (Luka 22, 39-46). Isusova je duša bila „na smrt žalosna“ (Marko 14, 34), ali je znao da mora biti raspet na križ i umrijeti za naše grijehe.

Zamislite da je Isus pomislio „Zbog ovoga nisam sretan… Sad nisam sretan zbog ovoga i zato neću prihvatiti tu zadaću.“ Na sreću, on je tu zadaću prihvatio i ispunio kako bi nama donio nadu. Biblija nam nikada nije obećala sreću na zemlji, pa napuštanje supružnika i rastava zbog nesretnosti nije nimalo u skladu s Biblijom.

VIDI OVO: 5 pitanja koja si trebate postaviti prije razmišljanja o razvodu

To nije osoba za koju sam se oženio/udala

I u ovakvom slučaju nema biblijski opravdanog razloga da napustite ili se rastanete od supružnika, samo zato što nisu osoba za koju ste ih držali nakon sklapanja braka.

Brak je savez i većina se supružnika zavjetuje riječima „dok nas smrt ne rastavi“ i „u dobru i u zlu, u bolesti i zdravlju“, ali ne postoji opravdanje za rastavu samo zato što mislite da osoba nije ista kao ona nakon braka (Rimljanima 7, 2).

On/ona nije vjernik

Biblija nam nikada ne daje dopuštenje da napustimo supružnika koji nije vjernik. U Bibliji se zapravo kaže suprotno i Pavao piše „ima li koji brat ženu nevjernicu i ona privoli stanovati s njime, neka je ne otpušta. I žena koja ima muža nevjernika te on privoli stanovati s njome, neka ne otpušta muža“ (1. Korinćanima 7, 12-13).

Bog vas možda koristi kako bi vašeg supružnika približio vjeri u Krista kao što i Pavao piše: „Jer što znaš, ženo, hoćeš li spasiti muža? Ili što znaš, mužu, hoćeš li spasiti ženu?“ Nije u skladu s Biblijom, i grijeh je, napuštati svoga supružnika zato što nije vjernik.

VIDI OVO: 10 razloga zašto odljubljivanje ne opravdava razvod

Ne zadovoljava me

U Bibliji nigdje ne piše o ideji da se supružnika napusti zato što ne zadovoljava i udovoljava. Ako je muškarac ili žena hladan, ili se ustručava u onome što Bog zapovijeda da se ne ustručava, radi se o grijehu, ali svejedno nema Biblijske podrške za rastavom i napuštanjem.

Pavao piše: „Ne uskraćujte se jedno drugome, osim po dogovoru, povremeno, da se posvetite molitvi pa se opet združite da vas Sotona ne bi napastovao zbog vaše neizdržljivosti“ (1. Korinćanima 7, 5), ali to ne daje nikakav znak da je dobro, ili dozvoljeno rastaviti se od supružnika.

Moj se supružnik promijenio/la

Ljudi se mijenjaju, samo Bog ostaje isti. Iako se supružnik možda promijenio tijekom braka, to nije razlog da ih se napusti. Isus, Pavao i Petar ne spominju da se osoba može rastati ako se supružnik promijeni.

Te promjene mogle bi biti gubitak želje za bračnim drugom, promjene radne etike, promjene u roditeljstvu, ili bilo koja druga promjena, ali zaključak je kako nema opravdanja za rastavom i napuštanjem supružnika.

Ako supružnik ili djeca trpe fizičko nasilje, taj dom moraju napustiti radi vlastite sigurnosti, a nasilnika/cu treba prijaviti vlastima – ali nije biblijski napustiti supružnika samo zato što su se promijenili.

VIDI OVO: Razvod i kršćani: Ove su 4 situacije u kojima razvod može biti moguća opcija

Zaključak

Isus nam je razloge za rastavu braka dao u Matejevom 5, 32: „Tko god otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub.“ Ako ste već rastavljeni, možete potražiti Božju milost jer, iako Bog ne voli rastave, On i dalje voli rastavljene ljude. Ako želite da vam On oprosti, morate oprostiti sebi.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!