NaslovnicaŽivotNegativno razmišljanje: Kako prekinuti loše razmišljati?

Negativno razmišljanje: Kako prekinuti loše razmišljati?

Negativno razmišljanje djeluje destruktivno na naš život. Jeste li ikada razmišljali o sadržaju vaših misli? Ako ste već navikli na negativne misli, bilo bi dobro da pročitate ove savjete.

Vjera u Boga pokazuje se u stavu duha. ”On je sa mnom, nisam sam”; ”On ide sa mnom k sljedećem klijentu”; ”On mi pomaže izići nakraj s ovim teškim čovjekom”; ”On mi pomaže u ovoj odluci.”

Odbacite negativno razmišljanje

Da bismo uspješno prekinuli s navikom negativnog razmišljanja, trebamo se svjesno pozabaviti svojim osjećajem manje vrijednosti. Osjećaj manje vrijednosti ima najrazličitije uzroke. Najvažnije je shvatiti da ni u čemu nismo zakinuti ni gori od drugih ljudi. Odbacite ovakve misli:

”Nisam dovoljno inteligentan/na.” Svijet je pun ljudi na vodećim položajima koji su prema školskim rezultatima bili totalne propalice.

”Imam mnogo nedostataka.” Najveći nedostatak koji čovjek može imati je negativan životni stav, a protiv njega se može boriti.

”Prestar/a sam.” Ako vas više ništa ne zanima, onda ste stari. I sedamdesetogodišnjak s maštom još je mlad.

”Ne dolazim iz bogate kuće.” Porijeklo ili prošlost nikada nisu prepreka. Bitno je u kojem smjeru idete.

”Ne poznajem prave ljude.” To se može promijeniti. Napišete pismo, predstavite se nekome. Za to, doduše, treba hrabrosti, ali uglavnom vode cilju.

VIDI OVO: RUŽNE MISLI I BESTIDNA MAŠTANJA: Borite li se vi s ovim đavolskim mislima?

Odbacite negativno razmišljanje
Foto: Pixabay

Prihvatite ono što Bog misli o vama

Obucite ne samo svoje tijelo već i dušu. Tko je pametan, neće se među ljude uputiti gol. Zaštitite se protiv negativnih utjecaja dana jednom pozitivnom mišlju. Sakupljajte te ”štitove” za dušu, koji će vas čuvati od ružnih misli. Evo nekoliko primjera:

Bog me je nadario i priznao me za svoga, po imenu me pozvao i reko mi: ”Ti si moj” (Izaija 43,1).

Bogu ništa nije nemoguće (Luka 1,37).

Što je ljudima nemoguće, Bogu je moguće (Luka 18,27).

Ako imate vjere koliko je zrno gorušice te reknete ovoj gori: ”Premjesti se odavde onamo”, premjestit će se i ništa vam neće biti nemoguće. (Matej 17,20).

Sve je moguće onima koji vjeruju (Marko 9,23)

VIDI OVO: Kako prepoznati razmišljanje koje nam dolaze od sotone?

Bog ti može pomoći

Prihvatite ta Božja obećanja osobno. Ako vas je Bog prihvatio, ima li razloga da sami sebe ne prihvatite?

Vjerujte kad molite i ne sumnjajte. Zahvalite Bogu što vas čuje i uslišava. Isus je rekao: ”Neka ti bude po tvojoj vjeri.”

Za čovjeka je bitno da ne govori samo: ”Isus je Gospodin”, nego da može zahvalno reći: ”Isus je moj Gospodin.” Tako se možemo otkinuti od destruktivnog, pogrešnog i negativnog razmišljanja i uhvatiti se za pozitivnu vjeru…

Jučer je prošlo, sutra još nije došlo, a danas pomaže Gospodin!

Autor: Jorg Knoblauch; iz knjige ”Biti poduzetnik života” (Stepress, Zagreb)