Neka tvoji problemi ojačaju tvoju vjeru
Foto: Pexels

Umjesto da se prepustiš strahu i brizi, neka tvoji problemi ojačaju tvoju vjeru. Vjeruj da ti je Bog najbliži onda kada je najteže!

Svi se u životu suočavamo s puno izazova. Ponekad će se problemi zaredati, ali ako se naučimo nositi s njima, stvari kroz koje prolazimo ojačat će našu vjeru.

Možda trenutno ne znate što slijedi i zbunjeni ste stvarima oko sebe. Ali nastavite vjerovati Bogu. Kušnje s kojima se trenutno suočavate odvest će vas bliže Njemu i iskusit ćete Njegovu milost.

Bog ne gleda na probleme kao mi

Tamo gdje vidimo stres i zabrinutost, On vidi i mogućnosti. Tamo gdje vidimo krizu, On vidi rast. Božja je svrha u teškim vremenima i nevoljama poučavati Svoju djecu dragocjenim lekcijama.

Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu. (Jeremija 29, 11)

Usred nevolja i problema, može biti teško vjerovati da Bog ima plan kroz svaki izazov s kojim se suočavamo. Možemo doći u napast vjerovati da je On više zainteresiran da nas kazni nego da nam pomogne ili da bi On radije volio da izgubimo nego da pobijedimo.

Međutim, važno je naučiti iz Jeremije 29, 11 da nam Bog ne namjerava nauditi. Božji je plan da nam dadne budućnost i nadu.

Problemi su namijenjeni učenju i izgradnji. Dakle, kad nas Bog testira ili se dogode loše stvari, moramo to shvatiti kao vrijeme za učenje i vjerovanje Njemu, odbacujući ono što nije dobro u nama i stavljajući Njegova obećanja u naše srce.

Bog želi izgraditi tvoj karakter: Neka tvoji problemi ojačaju tvoju vjeru

Bog je više zainteresiran za to da razvijete svoj karakter i postanete duhovno zreli, tako da se u Kristu možete nositi sa svime što vam život može donijeti.

Prvo, za svoje probleme ne treba kriviti Boga, posebno kada je uzrok problema grešan izbor. Ponekad smo sami krivi zbog problema koji nas snađu. Zato je važno tražiti Boga i Njegovo lice. U Njegovoj blizini ćemo se mijenjati.

Približite se Bogu i on će se približiti vama! Očistite ruke, grešnici! Očistite srca, dvoličnjaci! (Jakov 4, 8)

Drugo, kad se suočite s problemima, može biti da vas Bog želi naučiti određenim vrijednostima i vrlinama kao što su strpljenje, ustrajnost, ljubav, povjerenje i slično.

“Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću.” (Jakov 1, 2)

Treće, Bog može dopustiti probleme kako bi iskušao vaše srce i vaše motive. Želi vidjeti jeste li više vezani za ovozemaljsko ili vječno. On nije samo voljan da vam pruži stvari koje trebate u životu – više je zainteresiraniji da imate ispravan odnos s Njim.

“Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne? Ja, Jahve, istražujem srca i ispitujem bubrege, da bih dao svakom po njegovu vladanju, prema plodu ruku njegovih.” (Jeremija 17, 9-10)

Važno je shvatiti da u određenim situacijama Bog može koristiti probleme kako bi postigao Njegovu svrhu u našem životu. Za svako iskušenje s kojim se suočite, Bog je vjeran i pružit će vam način da pobjegnete i pobijedite, ako Mu ostanete vjerni.

PROČITAJTE JOŠ: