Obećava li Bog da će sve biti u redu u životu onih vjeruju u Njega? Ne. Isus govori da će Njegovi sljedbenici u svijetu imati nevolju, no u Njemu mogu imati mir. 

Nedavno nas je pogodila pandemija koronavirusa. U jednom je trenu sve bilo sasvim normalno, a u drugom je predsjednik objavljivao hitno stanje. Crkve su prebačene na Internet, škole su prestale raditi, nezaposlenost je počela rasti jer su ljudi prisiljeni biti kod kuće. Čak ni najbolji znanstvenici, liječnici i ekonomisti nisu mogli predvidjeti što će se dogoditi u budućnosti. 

Takve velike promjene mogu nas navesti na pitanje: Dok se okrećemo vjeri i čitamo Pismo, obećava li Bog kroz svoju Riječ da će sve biti u redu? Autorica Cortney Whiting na portalu Ibelieve.com je pokušala dati odgovor na to pitanje. 

Vrijeme nesigurnosti u Pismu

Večer prije nego je Isus razapet, On je ponudio riječi ohrabrenja Svojim učenicima. Atmosfera je bila puna nesigurnosti i straga. Isus je znao što Ga čeka. On je svoju budućnost i smrt otkrio Svojim sljedbenicima. Nekoliko dana prije tih događaja, Isus je otišao u Jeruzalem kako bi se otkrio kao Mesija. No, odjednom je govorio apostolima da Bog nije namijenio da Njegova budućnost bude tako slikovita kako su apostoli mislili. Čak i tada, u Ivanu 14-16, Isus je ostavio svojim učenicima nekoliko ključnih istina: 

Postoji svrha u boli

Isus je prvo objasnio učenicima da će iskusiti bol u danima koji dolaze. Juda će izdati Isusa, a Petar će Ga zanijekati tri puta. Čak i sa svime time što se trebalo dogoditi, Isus je ohrabrivao učenike da ne budu uzrujani (Ivan 14,1-2). Njegovim odlaskom je pripremao mjesto za učenike. Zbog toga je križ bio ključan za budućnost. 

VIDI OVO: Bog radi za naše dobro, no što to uistinu znači?

Postoji obećanje u Duhu

Dok se Isusova smrt bližila, On nije otišao i ostavio učenike praznih ruku. Obećao im je dolazak Duha Svetoga koji će se zalagati, pomagati im i omogućavati im da čine Njegova djela (Ivan 14,16-21,26). Kroz Duha, učenici će upotpuniti sve što je Krist započeo u njima. 

Isus je dao Svoj mir

Jedan od darova koji je Isus ostavio učenicima bio je Njegov mir (Ivan 14,27-28). Mir je atribut koji cijene i Rimljani i Židovi. Isusov mir predstavljao je vječni status kojeg čovjek uživa s Bogom. Kada im je rekao za mir koji im daje, On je naglasio da On ne daje kao što daje svijet. Trenutni mir koji su Rimljani osjetili postojao je samo pod prijetnjom rata. 

Iz te Isusove poruke možemo mnogo toga naučiti. Učenici su od Njega imali očekivanja koja On nije mogao ispuniti. Mislili su da će Isus uspostaviti zemaljsko kraljevstvo i da će oni vladati uz njega. Kada je Isus najavio Svoju smrt i njihov progon, to se kosilo s očekivanjima učenika. No to nije značilo da Bog ne upravlja svime. Nego učenici još nisu bili sposobni sagledati velik Božji plan. 

Kada se mučimo u teškim vremenima, ponekad ne možemo vidjeti širu sliku. Možda mislimo da je Bog „skrenuo s puta“. No moramo vjerovati da ima više u toj priči nego mi možemo vidjeti. 

Kristov utjecaj na vjernike u današnjem dobu

Nakon Isusovog uskrsnuća promijenio se naš status kao vjernika. Ne živimo više po tijelu nego po Duhu. Često podcjenjujemo našu poziciju u Kristu. Poslanica Rimljanima 8 opisuje razliku između života u tijelu i života u Duhu. Tijelo predstavlja sve od ovoga svijeta (naše tijelo i grešnu prirodu). Duh je božanska moć koji primamo kroz Isusa. 

Kao vjernici mi imamo drugačiji i novi cilj na umu. Za nekoga tko je usredotočen samo na ovaj sadašnji svijet, nema ništa doli tog svijeta. Cilj tih osoba bit će sve što je u ovom svijetu mjerljivo. Kada ovaj svijet ponudi razočaranje, nada često izblijedi. 

VIDI OVO: Bog daje savršeni odmor iznutra. Evo kako On to čini!

Život vjernika nije uvjetovan obrascima ovoga svijeta jer vjernike vodi Duh (Rimljanima 8,14). Po Duhu mi više nismo robovi grijeha. Postoji iskušenje da samo živimo u ovom svijetu te često zaboravimo brinuti se za svoju duhovnost. Zaboravljamo dopustiti Duhu Božjem da nas vodi kada se sve oko nas ruši. No, kada priznamo svoju poziciju u Kristu onda se možemo hrabro suočiti s našim strahovima. 

Još ne-savršeni

Isus je učenicima najavio patnju. No, ujedno im je najavio i dolazak Duha. I Pavao je govorio o patnji vjernika, ali ju je usporedio sa slavom koja tek treba doći (Rimljanima 8,18). Možemo se radovati vremenu kada će Isus sve obnoviti (1. Solunjanima 4,13-18; Otkrivenje 21,22-25). Do tada nam Duh pomaže u našim slabostima. 

Kako reagirati za vrijeme patnje?

1. Iskusite Njegovu prisutnost kroz Riječ Božju

Duh našim životima upravlja putem Pisma. Kroz Bibliju mi učimo Božje zapovijedi i upoznajemo Krista (Rimljanima 8,29; 12,1-2). Kroz Pismo Duh unosi život u naše živote što nam daje snagu da nastavimo dalje unatoč patnji. 

2. Djelujte kroz crkvu

U Djelima vidimo kako se Duh kreće kroz Tijelo Kristovo na čudesne načine. To nije bilo samo vrijeme rasta crkve, nego i vrijeme progona. Vjernici su se sastajali, molili i spajali zbog Krista, a Duh Sveti ih je osnažio u tome. Kada dođe patnja, ujedinimo se kako bi se Bog još više ogledao u nama. 

3. Izrazite svoje srce Bogu kroz Duha

Kada se čini da ništa ne ide kako treba riječi često ne mogu izraziti ono što osjećamo u srcu. Bog nam daje Duha kako bi posredovao za nas (Rimljanima 8,26-27). U tim trenucima, intimnost s Ocem ne mora biti prekinuta našim ograničenjima. Čak i tijekom najdublje tuge, naše zajedništvo ostaje čvrsto. 

VIDI OVO: Isus umiruje oluju: Ovako to čini u našem životu!

Postizanje mira kroz iskušenja i veću svrhu

Jakov, Isusov brat, ohrabrivao je čitatelje da se raduju iskušenjima i teškoćama jer će takve situacije osnažiti njihovu vjeru (Jakov 1,2-4). Možda se situacija neće razviti onako kako smo željeli ili očekivali, ali kao vjernici mi moramo shvatiti da je tu riječ o većoj svrsi. Kada prigrlimo svoj identitet u Kristu i usredotočimo se na nadu koju imamo kroz Krista, razumjet ćemo da će naposljetku sve biti u redu.