Što znači biblijska izjava “da nema više muško – žensko”?

U Galaćanima 3,28 Pavao daje vrlo dramatičnu izjavu: „Nema više: Židov – Grk! Nema više: rob – slobodnjak! Nema više: muško – žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu!“

Naglasak ovog citata je da su vjernici jedno u Kristu. Kada smo spašeni, mi postajemo jednaki u Kristu. Bez obzira na našu rasu, status ili spol, vi mi stojimo na istom u Kristu.  

Ovaj citat ne mijenja ili uklanja razlikovanje muškarca i žene niti se može koristiti za poništavanje spolnih uloga u crkvi. „Nema više muško-žensko“ jednostavno se odnosi na ono najvažnije: spasenje. U prethodnom retku Pavao govori: „ Uistinu, svi ste sinovi Božji, po vjeri u Kristu Isusu“ (Galaćanima 3,27, dodano podebljanje). U retku 29, ponavlja se ista poruka: „Ako li ste Kristovi, onda ste Abrahamovo potomstvo, baštinici po obećanju.“ (Galaćanima 3,29).

Kontekst jasno ukazuje da se nepostojanje distinkcije „muško-žensko“ odnosi na naš status spasenja. Svi ljudi, bili oni muškarci ili žene, moraju biti spašeni na isti način, vjerom u Krista, a kada su spašeni oni imaju ista prava i privilegije spasenja te su jednaki članovi u Božjoj obitelji. 

Postanak 1,27 nam govori da: „Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.“ Očito, Bog je imao svrhu u stvaranju ljudskih bića kao muških ili ženskih te su oboje stvoreni na Njegovu sliku. Isus potvrđuje tu razliku (Matej 19,4), a Novi zavjet uzima dosta mjesta za opisivanje muških i ženskih uloga u crkvi, u obitelji i u društvu (Efežanima 5,21-6,9; Kološanima 3,18-4,1). I

„Nema više muško-žensko“ znači da nas ne definiraju individualne razlike

Izjava da „nema više muško-žensko“ ne znači da ne postoje razlike između ta dva spola ili da ne postoje različite uloge. Distinkcija između muškaraca i žena ostaje, ali kada smo spašeni, naše individualne razlike nisu ono što nas definira. Naše jedinstvo u Kristu uklanja svu naklonost i pristranost u crkvi. Po pitanju spasenja je teren potpuno jednak te smo svi na istome. 

Političke, društvene i kulturne norme će se promijeniti, no muškarci i žene su jednako vrijedni u Božjim očima te ih se može spasiti. Postoje razlike između Židova i Grka no „obojicu u jednome Tijelu izmiri s Bogom po križu“ i „dođe te navijesti mir vama daleko i mir onima blizu“ (Efežanima 2,16-17). Isto je istina za muško i žensko. Muškarci i žene su jednako grešni i jednako im je potrebno Kristovo spasenje.

Ni muško ni žensko nema prednost pred Bogom

Ni muško ni žensko nema prednost ili bolju poziciju u spasenju na osnovi njegovog ili njezinog spola, te muškarci i žene imaju isto pravo na blaga crkve, krštenje i Gospodnju Večeru i na svaki duhovni blagoslov (Ivan 1,12; Rimljanima 8,17; Efežanima 2,19). 

Izjava da „nema više muško-žensko“ otkriva našu jednaku vrijednost u Božjim očima. To nas podsjeća da su naše razlike ujedinjene u Kristu. Zbližava nas kao obitelj Božju i navodi nas da se odnosimo jedni prema drugima kao braća i sestre. Budući da su svi kršćani u Kristu, svi smo mi jedno. 

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Mislav U.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!