Nemojte ući u brak s osobom koja se nada da će se promijeniti
Foto: Stocksnap.io

Nikada nemojte ući u brak s osobom koja se nada da će se promijeniti. Uđite u brak s osobom koja se već promijenila.

Moje srce tuguje.

Primio sam nekoliko poruka na Facebook od žena koje su me tražile savjet u vezi nefunkcionalnih odnosa nakon što je izašla moja knjiga The Sacred Search. Svaka od njih je primijetila upozoravajuće signale u svojoj vezi i pitala me treba li biti zabrinuta.

Na svako pitanje, odgovor je bio jasan: „DA!“ „Hvala vam puno“, bio je tipičan odgovor, a potom muk.

Sada opet gledam te poruke i podsjećam se prijašnjih razgovora. Srce mi se slama. Dopustite mi da nekoliko poruka parafraziram:

„Rekao je da mu je žao, nakon čega smo završili u braku, a sada sam jedina kojoj je stalo do našeg odnosa.“

„Radim sve što mogu da spasim naš brak, ali on odbija da posjetimo savjetnika.“

„Bili ste u pravu. On je ovisnik o seksu.“

„Mislim da sam vas trebala poslušati. Ispostavilo se da je homoseksualac.“

Dopustite mi da kažem ovo dovoljno jasno i snažno koliko god mogu:

Nefunkcionalna veza koja je zapečaćena brakom ne uklanja nijedan problem; jednostavno vas zacementira u nefunkcionalan brak.

Brak neće poboljšati vašeg čovjeka. Brak neće promijeniti vašeg čovjeka. Naravno, isto vrijedi i za ženu. Brak vas jednostavno veže za probleme vašeg partnera.

Kada izložite značajan problem u vezi, a osoba reagira plakanjem i ispričavanjem, ništa se neće promijeniti. Uhvaćeni su, ne žele vas izgubiti, ali to ne znači da će se pokajati. Ne znači da će se njihov karakter promijeniti. Samo znači da plaču.

To je sve.

Dajte im maramice, ali im nemojte dati prsten – barem ne dok ne vidite zasebnu, dugoročnu promjenu.

Ako ne svjedočite karakternoj promjeni prije braka, bezumno je očekivati tu promjenu u braku. Zrela osoba – tip osobe s kojim želite ući u brak – uvijek raste i uvijek je otvorena za osvjedočenje na biblijski način. On ili ona hodaju u milosti, stoga ponizno shvaćaju da nisu savršeni i neće pretjerano zauzimati obrambeni stav kada im voljena osoba na nešto ukaže s blagošću i razumijevanjem.

Ako ova dinamika nije istinski u vezi, onda neće biti ni u braku.

Nikada nemojte ući u brak s osobom koja se nada da će se promijeniti. Uđite u brak s osobom koja se već promijenila.

Jedna mi je žena rekla kako ne bi mogla podnijeti da „samo odustane nakon četiri godine svog života.“ Sada je možda na putu za razvod i morat će odustati nakon sedam godina svog života. (Ne gledam ja na taj način, ali ona gleda.)

Jedna druga žena je mislila kako će brak „riješiti“ seksualne probleme s kojima se njezin potencijalni muž borio. Nažalost, nije. Brak ih gotovo nikad ne rješava. Samo ih izloži u pravom svjetlu.

Ne uživam u tome kad kažem: „Rekao sam vam.“ Nimalo. I nikada ne bih takvo što ni rekao. Ovaj članak je za samce, muškarce i žene, koji duboko u sebi znaju da su prisutni ozbiljni problemi u vezi osobe s kojom su u vezi, ali koji se previše boje to priznati ili djelovati po tom pitanju.

Vaš strah od prekida odnosa treba zamijeniti strah od donošenja lude bračne odluke, što je daleko, daleko gore.

Pouzdajte se u Boga. „I oni koji poznaju ime tvoje uzdat će se u te, jer nisi, Gospode, ostavljao onih koji tebe traže“ (Psalam 9,10).

On vam može pomoći u tom teškom razgovoru. On može ublažiti bol u srcu. On vas može voditi na „zelene pašnjake“ zrelog, zdravog odnosa – ali ne ako ostanete zaglavljeni u neplodnoj pustinji nefunkcionalne veze.

Moja žena i ja imamo jednu prijateljicu koja je samac, ali pobožna, jaka i nadarena žena. Načula je neke razgovore (naravno, bez navođenja pojedinosti) i nedavno nam rekla: „Kad čujem te priče, osjećam se mnogo bolje u vezi svoje situacije.“

Uistinu je bolje biti malo frustriran zbog vaše samoće (ako ste uopće frustrirani) nego misliti kako bi nefunkcionalan brak s nefunkcionalnom osobom bio bolji , jer ako ništa drugo, u braku ste.

Mnoštvo se muškaraca i žena koji su jadni u svojim zapečaćenim nefunkcionalnim brakovima ne bi složilo s vama.

Molim vas, molim vas, molim vas: Udajte se za vjernika koji je emocionalno svjestan, nadaren za odnose, ponizan, duhovno živ i seksualno zdrav. Ako napravite kompromis s nečim od toga, imat ćete previše vremena za žaljenje.

Nažalost, morao sam onemogućiti poruke na svojoj autorskoj stranici, jer jednostavno nisam mogao držati korak – a na savjete često se nisu ni obazirali. Samci su me koristili samo za davanje oduška svojoj frustraciji, a sve što su tražili jest da se trenutno osjećaju bolje kako bi mogli nastaviti u nezdravom odnosu.

Autor: Gary Thomas; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Garythomas.com

PROČITAJTE JOŠ: