Ovo neobično biblijsko ime za djevojčice sve je popularnije u Hrvatskoj

Jedno neobično biblijsko ime za djevojčice sve je popularnije u Hrvatskoj.

Izreka “nomen est omen” u prijevodu s latinskog jezika znači “ime je znak”. Istraživanja provedena na ovu temu pokazala su da značenje imena mnogo govori o osobi koja ga nosi. Osim toga, u većini slučajeva može određivati karakterne osobine i postati dio identiteta osobe. Zato nije ni čudo što roditelji uvijek pažljivo biraju koje će ime dati svome djetetu kad ono dođe na svijet.

Noemi – neobično biblijsko ime za djevojčice koje je sve popularnije u Hrvatskoj

Noemi, što u prijevodu znači “moja ljepota” ili “moja krasota”, prekrasno je biblijsko ime. Ime Noemi prvi se put spominje u starozavjetnoj Knjizi o Ruti. Ona je bila Obedova majka, Rutina svekrva i velika Božja službenica.

Zbog velike gladi u Judeji, Noemi, njezin suprug i dva sina su otišli u Moab. Tamo su se sinovi oženili Moapkama. Jedna se zvala Ruta. Nakon desetak godina događa se tragedija – Noemi umiru muž i sinovi. Ona se odlučuje vratiti u Judeju, no s njom odlazi i snaha Ruta, jer je voljela svekrvu. Orpa, druga snaha, odlučila je ostati sa svojim ljudima u Moabu.

PROČITAJTE: Tko je bila Ruta u Bibliji?

Ruta nije mogla podnijeti odlazak od Noemi ili od Boga Izraela kojega je upoznala. Ona i Noemi zajedno odlaze u Judeju u grad Betlehem i tu ostaju živjeti. Ruta je bila iznimno vrijedna u polju. Svjedočanstvo o njoj se proširilo i Boaz, imućni vlasnik obližnjeg polja i Noemin rođak, čuo je i za njezinu vjernost i do kraja ju je oženio.

Osim u Hrvatskoj, ime je izrazito popularno i u Italiji, gdje je jedno od najraširenijih.

NAJNOVIJE!