Nerođene bebe osjećaju bol u 13. tjednu nakon začeća
Foto: Flickr

Novo objavljeno istraživanje srušilo je tvrdnju da nerođene bebe ne osjećaju bol do 25-30 tjedna nakon začeća. Novo istraživanje ukazuje da nerođene bebe mogu osjetiti „nešto slično boli” već u 13. tjednu trudnoće.

Stručnjak za bol i zagovornik za-život Stuart Derbyshire i liječnik John Bockman rekli su da ignoriranje ovog dokaza znači „ples sa moralnom nesmotrenošću” koju treba izbjegavati.

Navedena izjava pojavila se unatoč tome što je 2006. godine Derbyshire izjavio da je izbjegavanje informiranja žena koje traže abortus o potencijalnoj boli koju njihovo dijete može osjetiti „logična odluka bazirana na dokazima da fetus ne može osjećati bol”.

Izjava iz 2006. zasnovana je na prijašnjem vjerovanju da nerođene bebe ne mogu osjećati bol zbog cerebralnog korteksa koji kontrolira osjetilne informacije i živčanog sustava, a koji se ne razvije do otprilike 24. tjedna nakon začeća.

VIDI OVO: Može li Bog oprostiti pobačaj?

No, nedavno je istraživanje otkrilo da odrasla osoba sa „iznimno oštećenim” cerebralnim korteksom može osjećati bol, prenosi The Blaze.

„S obzirom na dokaz da dijete može osjećati nešto kao bol tijekom kasnijih pobačaja, čini se razumnim da će se liječnike i trudnice ohrabrivati da uzimaju fetalne analgetike”, rekli su liječnici.

Implikacije ovog novog istraživanja jako su značajne jer su granice za pobačaj većinom zasnovane na uvjerenju da nerođene bebe ne osjećaju bol do 24.-og tjedna.

Ako ova istraživanja budu potvrđena – da bebe osjećaju bol na samom početku drugog tromjesečja – diljem svijeta će se pojaviti potreba za nove regulacije za pobačaje u cilju zaštite nerođene djece.