Netko zna tvoju bol: Kako nas patnja povezuje s Kristom?

Iako me svaki puta kada se sjetim na bol koja me očekuje u budućnosti prođe jeza, istina je da me je bol svaki puta privukla više prema Kristu, nezaboravnom mjestu misterije i čuda.

Dok dijelim Kristovu patnju, pronalazim neobičnu bliskost s Njime, koja nudi rijetke djeliće Njegove slave.

Apostol Pavao govori o dijeljenju patnje s Kristom, o tome da želi više upoznati Njega i Njegovu silu uskrsnuća. (Filipljanima 3, 10) To jest, poznavati Ga iskustveno, osobno i intimno, ne samo u umu. Patnja donosi intimnost s Bogom, misteriozno i sveto zajedništvo, koje se ne može opisati riječima.

Nekako nas patnja prebacuje izravno na mjesto Božjeg prijestolja, gdje osjećamo nježnost Njegovog prihvaćanja, nestvarni osjećaj radosti, zajedništvo koje se ne može usporediti ni s jednim.

Za trenutak, svjesnost o Njegovoj prisutnosti može u potpunosti obuhvatiti i zasjeniti našu bol, da postajemo uronjeni u odnos s Kristom, nesvjesni bilo čega što je oko nas. Poznavanje Krista na ovaj način me je promijenilo. Nemoguće je zaboraviti tu blizinu, čak i nakon što je patnja prošla. To me je obilježilo.

Priznat ću, i dalje ne volim patnju. I dalje želim više iskusiti Krista kroz intelektualno shvaćanje, nego kroz iskustvo. Čak i usred patnje, preklinjem za olakšanje, želim da bol ode. No kako se podčinjavam Kristu kroz patnju, nešto se u meni mijenja. Moje srce postaje usklađenije s Njegovim. Moje sjedinjenje s Kristom, što je stvarnost za svakog vjernika, otapa se u slatko zajedništvo u mojoj boli.

Susret s Kristom u patnji

Krist me u potpunosti razumije, no ja osobno mogu razumjeti samo djeliće Njega. No, dok se poistovjećujem s Njegovim patnjama i dok Mu se u potpunosti priklanjam u mojoj tuzi, postajem sličnija Njemu.

Bez obzira na ono s čime se nosite, znajte da Krist razumije vašu patnju. On zna kako je to žeđati i gladovati, kako je izdržavati besane noći i iscrpljujuće dane, kako je prolaziti kroz tešku bol, kako je to dati se za druge i zauzvrat dobiti mržnju i neprijateljstvo. Njegov je rođak ubijen, obitelj i sredina nisu Ga razumjeli i gledao je kako mač probada dušu Njegove majke. Ljudi su Ga iskorištavali, laskali Mu, kritizirali su Ga, lagali su Mu, izdali su Ga, napustili, izrugivali su Mu se, ponižavali su Ga, bičevali i gledali su kako umire bolnom smrću.

Kako se vi možete identificirati s Njime u svojoj patnji? Ako vas je ikada izdao prijatelj, osoba koju ste voljeli i kojoj ste vjerovali, onda možete imati maleni udio u zajedništvu s Kristom. Ako ste ikada preklinjali Boga da nešto od vas makne, a Bog to nije učinio i tada možete imati zajedništvo s Kristom u patnji. Ako ste iskusili mučnu bol koja prožima vaše cijelo biće, bez olakšanja i tada možete iskusiti dio zajedništva s Kristom u patnji.

Ne postoji patnja kroz koju možemo proći, s kojom se Krist ne može poistovjetiti. Dok prolazimo kroz maleni dio onoga što je On prošao i što je iskusio, pronalazimo dragocjenu intimnost s Njime.

Kada dođe najgora bol

Joni Eackerson Tada razumije ovo sveto iskustvo, jer živi život s teškom boli i kvadriplegijom. U njezinoj najnovijoj, knjizi koja nadahnjuje ”Pjesme patnje”, govori o prijatelju, koji je postao i moj prijatelj. Barbara Brand, osoba s multiplom-sklerozom i lezijama na mozgu zbog kojih osjeća mučne glavobolje, redovito dobiva injekcije u lubanju i vrat, oko četrdeset odjednom, samo kako bi dobila malo olakšanje nepodnošljive boli i mučnina. Barbara, osoba koja svoje vrijeme uglavnom provodi u krevetu, ovo govori o svojim injekcijama:

„Svaki puta kada igle probiju duboko u moju glavu, ekstremna bol me podsjeti na Krista i Njegovu krunu od trnja. Taj prizor donosi smirenje mom srcu, ali ono što je najbolje od svega, veže me na Njegovu ljubav. Zamišljam svoga Spasitelja, koji nosi ovu bodljikavu krunu, koji u potpunosti prihvaća svoju patnju kako bi mene spasio. Stoga, kada igle probiju duboko u moju lubanju, moje se srce raduje, jer znam da me Krist poziva dublje u odnos s Njime, kroz dijeljenje patnje s Njime. Kroz ovo čudo, postajem ponizna i više se identificiram s Njegovom boli. Biblija nas uči neka oponašamo Boga, stoga i ja sama kroz ovo iskustvo oponašam Boga i Njegovu spremnost za poslušnost strašnoj, ali u isto vrijeme prekrasnoj volji Njegovog Oca. Samo tako, kroz Krista, mogu učiniti sve. Mogu čak podnijeti i ove užasne injekcije.“

Ovo je dijeljenje zajedništva patnje s Kristom. Želimo znati da Krist razumije našu patnju, što On i čini, no postoji dublje zajedništvo koje se javlja kada razumijemo malo Njegove patnje. Tada možemo, poput Barbare, oponašati Krista i Njegovu spremnost za poslušnost Ocu. Tada ćemo iskusiti duboku povezanost s Njime.

Ne samo u patnji

Dok dijelimo Kristovu patnju, također dijelimo i Njegovu utjehu. (2. Korinćanima 1, 5) Ne prolazne floskule zbog kojih ćemo se osjećati bolje u trenutku, nego jasno zajedništvo koje sa sobom donosi trajni mir. Što je teža patnja, to je veća utjeha, bogatije zajedništvo i u konačnici, dublja radost. Ta radost će se samo produbiti kada se Njegova slava jednom u potpunosti otkrije. (1.Petrova 4, 13)

Nadalje, što budemo više bili sudionici patnje s Kristom, to ćemo više razumjeti silu uskrsnuća i to ćemo više doživljavati Njegovu slavu. Patnja može otvoriti naše oči za Božju slavu; možemo sami to vidjeti i iskusiti, umjesto da samo intelektualno spoznajemo što slava zaista znači. Dok gledamo Božju slavu, On nas poziva na mijenjanje na Njegovu sliku (2. Korinćanima 3, 18), na to da postajemo sličniji Njemu. Ono što je još više zapanjujuće i fascinantno, dijeljenje sudioništva u Kristovoj patnji znači da ćemo jednoga dana dijeliti i Njegovu slavu, slavu zbog koje će nam sve patnje koje danas osjetimo, izgledati lagane i trenutačne. (Rimljanima 8, 17-18; 2. Korinćanima 4, 17)

Ako se nalazite u razdoblju duboke boli i gubitka, ovo vam je određena prilika za dublje upoznavanje Krista. Upoznavanje Spasitelja iskustveno, ne samo teološki. Iako možemo znati više o Kristu kroz biblijsko proučavanje, knjige, propovjedi i slično, neke od najbogatijih dimenzija našeg odnosa s Njime bit će otvorene kroz patnju. Ta poveznica odnosa ne samo da nudi utjehu i zajedništvo, nego također i djelić slave, koja će preobraziti našu vjeru, učiniti nas sličnije Njemu i pripremiti nas za nezamislive slave, koje nas očekuju u vječnosti.

Autorica: Vaneetha Rendall Risner; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!