moždana aneurizma
Foto: Facebook

Moždana aneurizma ponekad uzrokuje najgore moguće glavobolje, koji su često smrtonosne ako se ne tretiraju. Što je točno aneurizma? Ona označava oslabljene točke u stijenkama krvnih stanica, što može uzrokovati otekline tih krvnih stanica. Aneurizma se najčešće javlja u aorti, no česta je i aneurizma u području mozga.

Poglavito je teško uočiti razlike između moždane aneurizme, obične glavobolje i migrene. Ako aneurizma na mozgu pukne, tada se odmah može osjetiti ozbiljna i jaka glavobolja. Unatoč tome, velika je sličnost moždane aneurizme i migrene i aneurizma se tako može činiti kao „obična glavobolja“ koja će proći.

41-godišnja Lee Broadway iz Sjeverne Karoline često je imala glavobolje, no jednoga je dana imala glavobolje kao nikada do tada, kako navodi njezin suprug Eric. Odmah su ju odvezli u bolnicu, gdje se pokazalo da je Lee imala moždanu aneurizmu. Na žalost, Lee je preminula dva dana poslije.

Nekoliko znakova i simptoma moždane aneurizme su:

-strašna glavobolja, bol kakvu nikada niste osjetili

-pretjerana i iznenadna osjetljivost na svjetlost

-napadaji

-stalan osjećaj mučnine i potreba za povraćanjem

-mutan ili dupli vid

-iznenadni teški kapci na očima

-iznenadno kočenje vrata

-osjećaj utrnulosti u licu

-vrlo oštra bol iznad ili iza oka, poput uboda

-gubitak svijesti

-halucinacije o zvukovima, poput eksplozija ili pištolja

Ako imate ove simptome ili poznajete nekoga tko ih ima, iznimno je bitno da kontaktirate liječnika ili specijalista. Nisu sve glavobolje iste, a prevencija može spasiti živote.