Vrijednost vjere nije u tome da osoba tu vjeru posjeduje, nego u onome u koga se vjeruje. Inače, možeš imati vjeru jaču nego itko u povijesti, no ako ju polažeš, primjerice, na lončanice u tvojoj dnevnoj sobi, imaš li spasonosno zajedništvo s Bogom?

Jesi li primio oproštenje grijeha? Zašto ne, kad imaš dovoljno vjere? Zato što je objekt tvoga vjerovanja sobna biljka!

S druge strane, ako imaš vjeru veličine pjegice i staviš je u Isusa Krista, imaš li tad spasonosno zajedništvo s Bogomm? Primaš li oproštenje grijeha? Deinitivno! U čemu je razlika? U objektu tvoga vjerovanja, u onome na koga polažeš svoju vjeru – eto, u tome je razlika!

Kršćanska vjera nije subjektivna nego je u potpunosti objektivna. Zato apostol Pavao u svojoj poslanici Korinćanima napominje: ”Ako Krist nije uskrsnuo, bez ikakve je vrijednosti vaša vjera; vi ste još uvijek u svojim grijesima.” (1 Korinćanima 15,17).

Pavao je shvatio da subjektivna vjera – unatoč tomu koliko je snažna – nije dovoljna da te spasi od grijeha. No, kad svoju vjeru staviš u uskrsnuloga Krista, spašen si ”milošću – po vjeri” (Efežanima 2,8). Ne spašava te vjera, nego Isus Krist.

Autor: Josh McDowell