Nikada ne reagirajte nepromišljeno i prebrzo, jer posljedice mogu biti velike!

Nikada ne reagirajte nepromišljeno i prebrzo
Foto: unsplash

Prije nego donesete odluku, uvijek dobro razmislite o svemu. Kriva odluka može ugroziti vaš odnos s Bogom i ljudima, te nanijeti nepopravljivu štetu.

Starijeg čovjeka, koji se cijeli život bavio ovčarstvom, u jednom intervjuu novinarka je zamolila da joj ispriča neki događaj iz života koji mu je ostao u sjećanju.

Starac započe priču: “Bila mi je 20 i neka godina kada sam naišao na štene u šumi, uzeo ga sebi i prisvojio. Prolazili su mjeseci i susjedi su mi počeli govoriti da sve više liči na vučicu i da je se trebam riješiti. Bio sam mlad i nisam nikoga htio slušati. Bila mi je privržena – gdje god da sam išao, išla bi sa mnom i čekala me. I prošle su i godine… Bili smo nerazdvojni.

Jednoga dana, kada sam prilegao, kroz san sam čuo neku buku, režanje i cviljenje. Dok sam došao k sebi i ustao, sve je utihnulo. Izašao sam van i ugledao čitavo stado ovaca poklano, a vučica sva u krvi sjedi i gleda meni pravo u oči. U njezinim očima vidio se strah pomiješan s bijesom. Utrčao sam u kuću, uzeo pušku i bez razmišljanja ispalio nekoliko metaka u nju.

Nisam znao što da radim s ovcama pa sam pozvao susjede da ih odnesu dok se meso još nije pokvarilo. Sklanjanjem ovaca, među njima smo pronašli tri zaklana odrasla vuka i tek tada sam shvatio što sam učinio!

Toliko sam je volio! Riskirala je svoj život da spasi ovce od svoje vrste, drugih vukova, a ja sam joj oduzeo život, tužno je pognute glave rekao starac… Ovaj događaj me naučio da nikada ne reagiram nepromišljeno i prebrzo, jer posljedice mogu biti velike.”