Nemojte psovati pred djecom
Foto: Pexels

Ako ste imalo savjesni roditelji, nastojat ćete ne psovati pred djecom i ne izrugivati im se. Međutim, postoje i druge rečenice koje im možda redovito govorite, a koje su podjednako štetne, osobito zbog toga što niste svjesni da im ih govorite.

1. Što nije u redu s tobom?

Ova rečenica implicira da nešto nije u redu s djetetom, a zapravo se radi o situaciji u kojoj se dijete loše ponijelo. Bolje bi bilo pitati: “Što nije u redu?”, “Zašto si to napravio?”, “Što te muči?” i sl.

2. Zašto nisi više kao brat ili sestra?

Vjerojatno to niste rekli baš tim riječima, ali pokušajte se sjetiti koliko ste puta dijete usporedili s nekim drugim. Ako neka druga djeca mogu sjediti na miru, proći test ili pojesti sve iz tanjura, zašto ne može i vaše dijete? Bez obzira na to što želite da vaše dijete učini, uspoređivanje nije najbolji način.

3. Neću dopustiti da ti se dogodi ništa loše.

Ova se rečenica čini kao vrlo topla utjeha, ali u stvarnosti je laž. Loše stvari se događaju i ponekad ne možete učiniti baš ništa kako biste ih spriječili. Ne obećavajte ono što ne možete ispuniti.

Nikada nemojte psovati pred svojom djecom, niti izgovoriti ovih šest stvari
Foto: Pixabay

4. Zar me ne želiš usrećiti?

Većina djece želi zadovoljiti roditelje, i to je zdrava želja. Manipuliranje tom željom kako biste izvukli bolje ponašanje od djece nije ništa drugo do – nezdrava manipulacija kojom na djecu prebacujete odgovornost za svoje osjećaje. Vaša sreća je vaš izbor i odgovornost, a ne vaše djece.

5. Zločest/a si!

Važno je odvojiti radnje vaše djece od onoga što su oni zapravo. Postoji vrlo važna razlika između lošeg postupka i loše osobe, a djeca će, ako im govorite da su zločesta, zaista misliti da su loša. A zapravo su samo napravili neki loši potez.

6. Nemoj plakati.

Kao roditelji imamo dužnost svojoj djeci pomoći da prestanu zanovijetati i gunđati. Plakanje je, ako nije dio nekog od ovih tipova ponašanja, potpuno prihvatljivo. Zapravo, plakanje je zdravo i nužno i kada je vaš mališan zaista uzrujan, ne može prestati plakati ni kada to sam želi. Od poruke da prestane plakati samo će se osjećati lošije, piše Index.hr.