Njemačka bilježi porast broja muslimana, kršćana je sve manje

Njemačka bilježi znatniji porast broja muslimana, rezultati su istraživanja Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (BAMF) u Njemačkoj.

U Njemačkoj danas živi između 5,3 i 5,6 milijuna muslimana, piše Aljazeera. Dok je najveći broj muslimana u Njemačkoj turskog podrijetla, kao što je slučaj već desetljećima, zemlje podrijetla postale su raznolikije, najvjerojatnije zbog posljedica velikog broja izbjeglica iz zemalja poput Sirije i Iraka od 2015. prema autorima studije.

Udio muslimana u Njemačkoj iznosi između 6,4 i 6,7 posto

Njihov udio u ukupnom stanovništvu iznosi između 6,4 i 6,7 posto, a u usporedbi s rezultatima posljednjeg istraživanja provedenog 2015. godine, broj muslimana se povećao za otprilike 900 000 ljudi.

Broj muslimana turskog porijekla u Njemačkoj iznosi 2,5 milijuna, što je gotovo 45 posto od ukupnog broja muslimana. Istraživanje je također pokazalo da 1,5 milijuna muslimana dolazi iz zemalja koje govore arapski, od toga 19 posto s Bliskog istoka i 8 posto iz sjeverne Afrike.

Muslimani u Njemačkoj
Foto: PIxabay

21 posto muslimana su djeca mlađa od 15 godina

U studiji se pojašnjava da 21 posto ukupnog broja muslimana u zemlji čine djeca mlađa od 15 godina, 22 posto je starosne dobi između 15 i 24 godine, dok je 5 posto starijih od 65 godina. Također se ističe da su 47 posto muslimana u Njemačkoj njemački državljani.

Predsjednik BAMF-a Hans-Eckhard Sommer rekao je da su u kontekstu imigracije iz zemalja Bliskog istoka, poput Sirije, muslimanske grupe stanovništva posljednjih godina postale raznolikije.

Dodao je da analize pokazuju da se na obujam utjecaja religije na integraciju često pretjerano promatra, objašnjavajući da drugi aspekti poput trajanja boravka, razloga migracije ili socijalnog statusa utječu na proces integracije u mnogo većoj mjeri od vjerske pripadnosti.

VIDI OVO: 5 stvari o islamu koje svaki kršćanin treba znati

Broj kršćana u Njemačkoj se smanjuje

Iako crkve u ovoj zemlji upravljaju čitavim mnoštvom socijalnih institucija kao što su dječji vrtići, škole, bolnice, starački domovi i savjetovališta svih vrsta, njihov utjecaj je sve manji.

Razlog je svakako što je i broj kršćana sve manji: dugo vremena je otprilike vrijedilo načelo “trećina-trećina-trećina” – po trećina stanovništva su rimokatolici i protestanti, a trećina nije u nekoj crkvi.

Već 2019. je u Njemačkoj bilo 22,6 milijuna katolika, 20,7 milijuna građana su bili u nekoj od evangeličkih crkava, a tu je i oko dva milijuna pravoslavnih. Ukupno je to 45,75 milijuna kršćana što je još samo oko 52% stanovništva, prenosi Deutsche Welle.

NAJNOVIJE!