NaslovnicaDuhovnostJe li novac tvoj bog?

Je li novac tvoj bog?

Sve što te kontrolira i određuje tvoje odluke, tvoj je bog. Da, i novac može to biti. U nastavku donosimo kako je to moguće.

Rječničke definicije idolopoklonstva govore da je riječ o religioznom štovanju fizičkih idola ili pretjeranom štovanju ili odanosti nečemu. U biblijskom smislu, idolopoklonstvo je štovanje bilo čega osim Boga. Kološanima 3,5 povezuje idolopoklonstvo s pohlepom: tražimo to radije nego Boga.

Bog je uputio svoj narod: “Nemoj imati drugih bogova uz mene. (…)Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran” (Izlazak 20, 3-5a). Mnoge starozavjetne zapovijedi protiv idolopoklonstva odnose se posebno na fizičke idole, poput onih koji su bili prisutni u poganskim narodima koji su okruživali Izraelce.

Može li novac biti idol? 

Što god vas kontrolira ili određuje vaše odluke, vaš je bog.

Svi smo mi podložni idolima. Kao grešnici, stalno pronalazimo prazne “zamjenske bogove” kojima se klanjamo i obožavamo. Reformirani teolog Jean Calvin slavno je napisao: “ljudski um je … vječna kovačnica idola” (Institucije kršćanske religije, I.11.8).

Iako je uobičajeno, idolopoklonstvo je ozbiljan problem. Ako je najveća zapovijed “ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim” (Matej 22, 37), idoli mogu postati naš “najveći grijeh”. Idolopoklonstvo zamagljuje naše razmišljanje, odvlači nam fokus i na kraju nas sprječava da slavimo Boga.

PROČITAJTE: Kako prepoznati idolopoklonstvo u vlastitom životu?

Za vjernike, idolopoklonstvo je izravan napad na Boga. Prvo pitanje Heidelberškog katekizma podsjeća nas da “tijelom i dušom ne pripadam sebi, nego mojemu vjernom Spasitelju Isusu Kristu, koji je svojom skupocjenom krvlju u cijelosti platio za sve moje grijehe i oslobodio me od svake moći đavla …” Koliko je to istina u tvome životu? Želi li novac istisnuti Kristovo mjesto?

Je li novac tvoj bog?

Biblija nas bezbroj puta upozorava da ne volimo ništa više od Boga. Ljubav prema novcu je na vrhu ove liste. Novac je okrutni gospodar koji nikada neće zadovoljiti one koji za njim teže. Što je još važnije, idol novca je duhovno opasan. Pavao ljubav prema novcu opisuje kao “korijen svih vrsta zala” koji je mnoge odveo od vjere (1. Timoteju 6, 10). U konačnici, srce koje štuje novac pokazuje dublji problem: ne štuje Boga. Nemoguće je služiti Bogu i novcu u isto vrijeme (Matej 6, 24).

Iako većina vjernika zna da je pogrešno voljeti novac, mnogi nisu svjesni da možda čine upravo taj grijeh. Je li novac postao tajni idol u vašem srcu? Evo nekoliko znakova da možda previše volite novac:

1. Novac (zarada) je jedan od najvažnijih pokretača u svemu što radite. Iako moramo raditi da bismo mogli živjeti, nekima je novac ipak jedan nevidljivi motiv kojih ih motivira da nešto (ne) rade.

2. Što vam daje pouzdanje i sigurnost, posebno kada se neizvjesnosti života počinju gomilati? Ako je to novac, imate problem s tim idolom. Ne dopustite da vam novac postane nada: “Tko se uzda u svoje bogatstvo, propada …” (Izreke 11, 28).

3. Koliko ste velikodušni sa svojim bogatstvom? Jeste li prvi koji pomažete ili to činite na poticaj drugih i preko volje? Kao što je Krist predao samoga sebe za nas, pozvani smo dati pomoći drugima u potrebi (1. Ivanova 3, 16-17).

4. Iako škrtost može pokazati nedostatak brige za druge, čak i davanje može biti učinjeno iz pogrešnih motiva. Kada dajete, brinete li da vas drugi primijete?

5. Jeste li stalno zabrinuti da ćete izgubiti novac? Čine li vas neočekivane promjene u poslu nervoznima? Dok je oprez u pogledu vaših financija mudar, previše tjeskobe može ukazivati ​​na to da srce ne počiva u Božjoj providnosti.

PROČITAJTE: 10 znakova da imate idola s kojim vrijeđate Boga, a da toga niste ni svjesni

6. Pokreću li usponi i padovi u poslu koji radite uspone i padove u vašem srcu? Jesu li vaši prijatelji i članovi obitelji umorni od slušanja o tome da vam nešto ne ide dobro i da ne zarađujete kao prije? Budite oprezni da se ne usredotočite na svjetovnu dobit nauštrb onoga što je uistinu važno (Matej 16, 26).

Za vjernike, sloboda od ljubavi prema novcu počinje usmjeravanjem srca i uma na Krista (Kološanima 3, 1-4 ). Kada su naša srca najprije obožavaju Boga i nisu opterećena stvarima ovoga svijeta, tada možemo ispravno razmišljati o novcu.

“Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu.” (Matej 6, 19-20)

Ovo je drugi način da se kaže: “Ne stavljajte naglasak na stvari ove zemlje.” Stavljati naglasak na zemaljske stvari znači propustiti smisao života, jer ćemo sve ostaviti ovdje kada umremo. Ne možemo ponijeti novac sa sobom … ali možemo graditi blago na nebu ljubeći Boga i služeći Mu do kraja života.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare