Novo stvorenje u Kristu
Foto: Unsplash

Pismo uči da su vjernici nova stvorenja u Kristu. (2. Korinćanima 5, 17) Što znači i kako to izgleda u životu vjernika?

Stvoreni i ponovno stvoreni

Osobno zamišljam stvaranje na ovakav način: „U početku Bog stvori nebesa i zemlju.“ (Postanak 1, 1) No kroz Isusa Krista, Bog je nanovo stvorio čovjeka. (2. Korinćanima 5, 17) Zato je apostol Pavao napisao sljedeće: „Dakle, je li tko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo, gle, nasta!“ (2. Korinćanima 5, 17) Zašto se u ovom stihu nalazi riječ ”dakle”? Nalazi se zbog onoga što je napisano prije toga, pogotovo sljedećeg: „Stoga mi od sada nikoga ne poznajemo po tijelu; ako smo i poznavali po tijelu Krista, sada ga tako više ne poznajemo.“ (2. Korinćanima 5, 16) Kao nova stvorenja, imat ćemo nove želje i nove svrhe u našim životima. Naša nova priroda više se neće zasnivati na tome da samo udovoljavamo nama samima, nego na udovoljavanju Bogu. To je zasigurno novo. Stare želje i dalje mogu doći i proći, ali naša srca neće biti kao što su bila prije. Rastužit će nas grijeh i pokajat ćemo se za njega kada sagriješimo. To je zasigurno nova priroda, zar ne?

Kristovi veleposlanici

Kada nas je Bog spasio mogao nas je odmah uzeti u raj, ali nije. Pitate li se zašto? Zato što mi koji smo povjerovali trebamo ići i stvarati nove učenike, što ćemo činiti širenjem evanđelja ondje gdje se nalazimo. (Matej 28, 18-20; Djela 1, 8) Osim toga, trebamo predstavljati Kralja nebeskog kraljevstva kao njegovi veleposlanici na Zemlji. Pobožnim ponašanjem možemo Krista predstaviti na dobar način ili možemo donijeti sramotu njegovom imenu zbog načina kako živimo. Obično veleposlanici žive u poslušnosti prema zemlji u kojoj žive, jer odražavaju naciju koju predstavljaju. U našem slučaju, mi predstavljamo Božje kraljevstvo. Iz tog razloga apostol Pavao piše sljedeće: „Kristovi smo dakle poslanici; Bog vas po nama nagovara. Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!“ (2. Korinćanima 5, 20) Ljudi će razmišljati na sljedeći način: „Ako veleposlanik te države živi na takav način, ja ne želim ondje živjeti.“ Ako, s druge strane, budemo živjeli pobožnim životima, to će ljude privući prema Kralju našega kraljevstva.

Gladovati i žeđati

Krist je jednom izrekao blagoslov za one koji gladuju i žeđaju za pravednošću govoreći: „Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!“ (Matej 5, 6) Posjedujete li žeđ za time da bolje spoznate Krista iz Biblije? Imate li veliku glad za time da živite onako kako je Krist živio? Ako imate, onda ste novo stvorenje, a staro prolazi. Primijetite riječ ”prolazi”, što znači da neće samo odjednom nestati. (2. Korinćanima 5, 17) Piscu Psalama Bog je isto tako dao novu prirodu, nakon čega je on osjetio veliku glad i žeđ za pravednošću, odnosno za boljom spoznajom Boga: „Kao što košuta žudi za izvor-vodom, tako duša moja čezne, Bože, za tobom.“ (Psalam 42, 2) Novo stvorenje čezne za Bogom i njegovom pravednošću i ne teži toliko za tjelesnim stvarima. Psalmist je strastveno molio Bogu sljedeće: „O Bože, ti si Bog moj: gorljivo tebe tražim; tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje, kao zemlja suha, žedna, bezvodna.“ (Psalam 63, 2) Je li ovo u nama? Žudimo li za Božjom Riječju i želimo li Boga bolje upoznati? Jesmo li uzbuđeni kada učimo nove istine iz Biblije? Ako jesmo, onda smo nova stvorenja u Kristu.

VIDI OVO: 10 biblijskih stihova koji otkrivaju tko smo u Kristu

Hodati u Duhu

Što znači hodati u Duhu? To znači biti poslušan glasu Duha Svetoga. To znači slušati kada nam Duh kaže da učinimo ovo ili da ne učinimo ono. Ovo se događa zbog sljedećeg: „Da, oni koji žive po tijelu, teže za onim što je tjelesno; a koji po Duhu, za onim što je duhovno…“ (Rimljanima 8, 5) Otkrili smo sljedeću činjenicu: „Jer ako živite po tijelu, umrijet ćete; ako li Duhom djela tjelesna umrtvite, živjet ćete.“ (Rimljanima 8, 13) Nikada nismo običavali razmišljati na duhovan način, nego samo na tjelesan, jer smo razmišljali samo o nama samima. No odjednom, kada nas Duh Božji usmjeri na novi život (Efežanima 2, 1-5) dobivamo novu prirodu. Počinjemo razmišljati kako zadovoljiti Boga. Manje razmišljamo o zadovoljavanju naših vlastitih potreba, a više razmišljamo o tome kako zadovoljiti potrebe drugih. No stara priroda ne umire brzo, ali počinje gubiti uporište u našim srcima.

Zaključak

Nova stvorenja u Kristu Isusu imaju novi život; život koji im je dao Duh Sveti. Duh Božji mijenja naša srca iznutra, kao i želje naših srca, zbog čega ”više ne gledamo kako zadovoljiti sami sebe”. (2. Korinćanima 5, 9) Ako još uvijek niste povjerovali u Krista i dalje ste duhovno mrtvi; jedino vas Krist može spasiti od vaših grijeha. I dalje ste staro stvorenje, a to staro stvorenje određeno je za vječnu vatru. Na Sudnji dan vaša dobra djela bit će u potpunosti beskorisna. (Efežanima 2, 8-9) Zaklinjem vas danas, upravo sada: pokajte se i povjerujte u Krista. Ako to ne učinite, jednoga ćete se dana suočiti s Božjim sudom, koji dolazi nakon smrti (Hebrejima 9, 27) ili nakon Kristovog ponovnog dolaska, (Otkrivenje 20, 12-15) ovisno o tome što dođe prije.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare