Koje su novogodišnje odluke prikladne za kršćane?

Na početku nove godine ljudi vole donositi neke odluke koje će rezultirati promjenama. Koje su novogodišnje odluke prikladne za kršćane?

Postoji nešto privlačno u novim počecima, kao što se čini da dolaze s novom godinom. Uvođenje promjena, postavljanje ciljeva ili donošenje odluka na početku nove godine uobičajena je praksa. Zapravo, tradicija donošenja novogodišnjih odluka datira od starih Babilonaca prije nekoliko tisuća godina.

Julije Cezar izjavio je 45. godine prije Krista da će 1. siječnja biti početak godine. Naravno, 1. siječnja ne razlikuje se od 2. siječnja ili 25. ožujka ili 28. lipnja. Ništa se mistično ne događa dok se kalendar okreće od 31. prosinca do 1. siječnja, ali, ipak, ideja o novom početku može biti korisna za razmatranje načina na koji živimo.

Novogodišnje odluke prikladne za kršćane

Uobičajene novogodišnje odluke su odustajanje od nekih poroka, poput pušenja, ili započinjanje nečeg pozitivnog, poput tjelovježbe. Čini se da se većina novogodišnjih odluka usredotočuje na zdravlje. Prva Timoteju 4, 8 govori nam da je tjelesno zdravlje dobro, ali pobožnost je veći prioritet.

Uistinu, tjelesno vježbanje malo čemu koristi, a pobožnost je svemu korisna jer joj je obećan život – sadašnji i budući. (1. Timoteju 4, 8)

Mnogi donose odluke da će se od nove godine više moliti, svakodnevno čitati Bibliju i redovitije ići crkvu. To su odlični ciljevi. Međutim, ove novogodišnje odluke propadaju jednako često kao i neduhovne. Odluka o započinjanju ili prekidanju određene aktivnosti nema nikakvu vrijednost ako nemate odgovarajuću motivaciju za pokretanje ili prekidanje te aktivnosti. Na primjer, zašto želite čitati Bibliju svaki dan? Je li to da date čast Bogu i za duhovni rast ili zato što ste čuli da je to dobro činiti? Zašto želite smršaviti? Je li to zato što trebate častiti Boga svojim tijelom ili zato da drugi primijete vaš izgled?

Filipljanima 4, 13 kaže: “Sve mogu u Onome koji mi daje snagu.” Isus u Ivanu 15, 5 izjavljuje: “Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.” Ako je Bog središte vaše novogodišnje odluke, postoji šansa za uspjeh, ovisno o vašoj predanosti tome. Ako je Božja volja da se nešto ispuni, On će omogućiti da se vaša odluka ispuni. Ako se odluka ne slaže s Božjom Riječi, nećemo dobiti Božju pomoć za njezino ispunjenje.

U nastavku donosimo neke novogodišnje odluke prikladne za kršćane.

1. Rasti u spoznaji Boga

“Nego rastite u milosti i u spoznanju našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista!” (2. Petrova 3, 18)

Svi iskreni vjernici imaju obvezu povećati svoje znanje i razumijevanje Boga. Da bismo to činili, moramo više vremena provoditi u molitvi i Njegovoj Riječi. Moramo više razmišljati o pročitanom i moliti Duha Božjega da budemo izvršitelji Riječi.

2. Činiti samo stvari koje su Bogu ugodne

“Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo.” (Ivan 8, 29)

Isus je izjavio da čini samo one stvari koje se sviđaju Ocu. On je naš Spasitelj i naš savršen primjer – zato bismo i mi trebali činiti samo stvari koje se sviđaju našem Ocu. Nismo spašeni i opravdani samo da bismo mogli raditi što god želimo – naše spasenje ima veliku cijenu!

Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem! (1. Korinćanima 6, 20)

Dakle, ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite. (1. Korinćanima 10, 31)

3. Umirati sebi svaki dan

Uvijek umiranje Isusovo u tijelu pronosimo da se i život Isusov u tijelu našem očituje. (2. Korinćanima 4, 10)

To je tajna pobjede nad grijehom. Umirati sebi i svojim sebičnim željama i svakodnevno se prinositi kao žrtva Bogu. Umiranje zbog potrebe da budem u pravu, umiranje zbog potrebe da me poštuju, umiranje zbog potrebe za utjehom … Želeći vratiti nekome tko me povrijedio, želeći profitirati na tuđi račun, misleći samo na svoje interese – te sebične želje i navike trebaju umrijeti, da bih se mogao preobraziti u Gospodinov lik.

4. Hodati u vjeri

A zato nas je sazdao Bog – on koji nam dade zalog Duha. Uvijek smo stoga puni pouzdanja makar i znamo: naseljeni u tijelu, iseljeni smo od Gospodina. Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju. (2. Korinćanima 5, 5-7)

Vjerovati da je Božja Riječ istinita. Vjerovati da će ispuniti svoju Riječ. Vjerovati da će se Bog brinuti za mene. Vjerovati da će kazniti grešnike – kao što je rekao. Vjerovati da će me voditi svaki dan …

5. Biti ponizan

Tako i vi, mladići, podložite se starješinama; svi se jedni prema drugima pripašite poniznošću jer Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost. Ponizite se dakle pod snažnom rukom Božjom da vas uzvisi u pravo vrijeme. (1. Petrova 5, 5-6)

Poniznost je tako teška stvar, zar ne? Ono na što se volim podsjećati je da mi tuđe mišljenje nije vrijedno. Važno je samo ono što Bog misli o meni! Misle li drugi da smo dobri ili da smo loši – bacite to u smeće! Razmatrajte samo je li Bog zadovoljan s vama.

6. Uvijek se radovati u Gospodinu i sve strpljivo podnositi

Život je često težak i bolan. Neočekivana testiranja. Ali kad imamo sigurnost Božje ljubavi, možemo se radovati usred iskušenja, jer znamo da Bog koristi sve u našem životu da nas približi k sebi i oblikuje nas na Kristovu sliku. Ako nam je ta vjera u srcu, možemo biti poput apostola koji su slavili Boga dok su bili u zatvoru.

Oko ponoći su Pavao i Sila molili pjevajući hvalu Bogu, a uznici ih slušali. (Djela 16, 25)

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!