Nutricionistkinja razbila mitove o prehrani: Ove namirnice nisu nezdrave

Poznata nutricionistkinja Monica Reinagel je razbila nekoliko poznatih mitova o prehrani. Otkrila je koje namirnice, iako vjerujemo da nisu zdrave, zapravo treba češće konzumirati. Među njima je i svinjska mast koju većina izbjegava.

Svinjska mast

Svinjska mast je dobra za zdravlje 1
Foto: Wisegeek.com

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina.

Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.

Crveno meso

Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca.

Crveno meso
Foto: Pixabay

Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.

Krumpir

Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir, prenosi Večernji.