Obiteljski filmovi koje trebate pogledati jer nose snažnu poruku evanđelja. Donosimo kolekciju od 10 filmova koji će vas iznenaditi. 
Snimka zaslona: YouTube

Obiteljski filmovi koje trebate pogledati jer nose snažnu poruku evanđelja. Donosimo kolekciju od 10 filmova koji će vas iznenaditi. 

Može biti teško pronaći kvalitetne filmove koji ne pune naš um glupostima. Mnogi ljudi često pregledavaju razne stranice pitajući se trebaju li gledati kakav film. Većinom se mnoge odluče odbaciti jer nisu primjereni, pogotovo kada se djecu ubaci u jednadžbu.

No, razmislimo pobliže – u mnogim filmovima postoje slučajne, skrivene, ali pozitivne poruke i teme. Bog nije samo naš stvoritelj, On je stvoritelj svega. Ništa ne postoji na ovoj zemlji da to Bog nije stvorio. Uz to, Biblija nam govori da smo i sami stvoreni na Njegovu sliku. 

„I reče Bog: »Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim gmizavcima što puze po zemlji!«“ (Postanak 1,26). 

Zbog ove biblijske istine, Božje stvorenje – uključujući ljude i ne vjernike – ne može ne odražavati Njegovu slavu… čak i ako to ne namjerava! Redatelji, direktori, producenti i pisci nisu imuni na to. Zbog toga je vrlo zanimljivo pronalaziti razne slučajne alegorije u filmovima. 

Ovi obiteljski filmovi donose snažnu poruku evanđelja – namjerno ili nenamjerno, donosi Ibelieve.com

Put hodočasnika 

Ovo je samo jedan od filmova s očitom alegorijom. Put hodočasnika je film snimljen prema knjizi Johna Bunyana objavljenoj 1678. godine koja je nedavno pretvorena u animirani film koji je režirao Robert Fernandez. Uloge su dobili Kristyn Getty, David Thorpe i druga poznata imena.

Ovaj film odlično vodi čitatelja kroz život kršćanina dok hoda putem otkrivanja vjere, življenja pobožnim životom, borbe sa zaprekama, suočavanja s iskušenjima i pobjedom nad smrću. Taje malo manje od dva sata, a odličan je za početak razgovora i za razmišljanje u krugu obitelji. 

Ratovi zvijezda

 

Iako se Ratovi zvijezda gledaju kao sekularna zabava, u tim filmovima postoje elementi koji naznačavanju biblijske istine. Originalni film prikazan je 1977. godine te se od tada razvio u pravo carstvo koje je nedavno kupio Disney. Likovi u filmu se često referiraju na „silu“ koja je energija koja daje moć – pogotovo u teškim situacijama. 

Glavna tema je borba dobra protiv zla, a način na koji se dobri likovi odnose prema „sili“ ukazuje na način na koji se kršćani odnose prema Duhu Svetom. Za razliku od Duha, „sila“ nije osoba, nego izvor koji se može koristiti za dobro i za zlo.

Ipak budite svjesni da se u svim nastavcima ovog filma, kao i u serijama, javlja poneka oštra riječ, nasilje i seksualnost. Roditelji bi trebali prvo sami pregledati ove filmove prije nego ih pogledaju sa djecom. 

Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar

Jedna od najboljih alegorija svih vremena, C.S. Lewisova knjiga ”Lav, vještica i ormar” pretvorena je u film 2005. godine, a uslijedili su i ostali naslovi Kronika iz Narnije. 

U Lavu, vještici i Ormaru, lav Aslan predstavlja Isusa, a njegova dirljiva žrtva za Edmunda predstavlja smrt i uskrsnuće Kristovo. Druge teme su oprost, borba s ljubomorom i rivalstvo te održavanje vjere. Ovo je film koji navodi na suze i smijeh te je odličan za sve dobi. 

Čarobnjak iz Oza

Čarobnjak iz Oza film je snimljen prema istoimenoj knjizi iz 1939. godine te sadrži elemente alegorije koji mnogima promaknu. Tijekom putovanja, Dorothy neprestano želi ići kući. Na kraju govori: „Nema mjesta kao što je dom“ i udara petama svojih crvenih cipelica. 

Kao što je Dorothy bila stranac u Ozu, mi kršćani smo stranci na Zemlji, sudbina nam je u raju s Isusom. Zanimljivo je vidjeti kako su svi Dorothyni prijatelji željeli određene vrline, ali nisu bili svjesni da ih već i imaju (hrabrost, srce, inteligencija). Trebali su jedno drugo tijekom svog putovanja kako bi se zajedničkim snagama borili i došli do istine – što samo ukazuje na važnost zajednice kod kršćana. 

Ljepotica i zvijer

Ovo je jedan od onih vječnih klasika koji su pogodni za sve uzraste. Ljepotica i zvijer odražava iskrenu žrtvu kada se Belle odriče svoje slobode – svog života – zbog svog oca zbog čega ostaje zarobljena u dvorcu sa zvijeri.

Svaki film koji tematizira nesebičnost i žrtvu za druge jasno reflektira poruku križa i Isusove smrti za nas. No, za razliku od Bellinog oca, mi nismo nevine žrtve. Kao grešnici mi zaslužujemo kaznu smrti. No zbog Božje ljubavi za nas, Isus je tu kaznu platio umjesto nas. 

Annie

Ovaj film šalje predivnu kršćansku poruku temom posvajanja. Kao što je Annie jadno, malo siroče koje očajno želi obitelj, tako smo i mi grešnici posvojeni u obitelj Božju, ne svojim djelima, nego milošću i ljubavi našeg Nebeskog Oca. 

Harry Potter

Iako oko Harry Potter knjiga i filmova postoje neke kontroverze među kršćanima, jasna je tema borbe dobra protiv zla. Harryjeva majka, činom istinske ljubavi, zaštitila je Harryja pod cijenu svog života. Naznake nade evanđelja mogu se vidjeti kroz razne likove dok se bore protiv zla, dok se žrtvuju jedni za druge i pokazuju što je to pravo prijateljstvo. Film sadrži nasilne scene zbog kojih se preporuča oprez pri gledanju s djecom. 

Gospodar prstenova

U ovom epskom i fantastičnom putovanju jasna je bitka između dobra i zla. Jedna od evanđeoskih poruka u filmu demonstrirana je alegorijom smrti i kasnijeg uskrsnuća Gandalfa, koji je morao privremeno umrijeti kako bi spasio druge. Pao je u ponor te se kasnije uzdignuo, pobjedonosan, u bitci koja se činila izgubljenom. 

Druga tema jasna je u prikazu prijateljstva između Forda, Sama i članova družine. Kao što je Frodo trebao zajednicu tijekom teškog putovanja, tako i crkva treba zajedništvo dok navigira duhovnim bitkama. Javljaju se scene nasilja te se preporuča oprez prilikom gledanja s djecom. 

Lorax

Lorax ima pomalo neočekivanu biblijsku temu borbe protiv pohlepe, nijekanja sebe i usredotočivanja na druge za veće dobro. Ovaj animirani film, snimljen prema knjizi Dr. Suessa, pokazuje da je samo jedna osoba dovoljna za borbu za ono što je ispravno. Kao kršćani, mi znamo da Kraljevstvo raste malenim djelima, uz veliku vjeru. 

Najveći showman

2017. godine godine je ovaj mjuzikl očarao svijet. Glumom, pjesmama, plesom i temom ovaj film je na putu da postane klasik. Kao vjernici u Krista, mi smo svjesni da je svaki život važan, bez obzira na bogatstvo, visinu, težinu, boju, rasu ili individualne razlike.

Kao što nas je Isus u priči o dobrom Samaritancu naučio da je svaki život važan, Najveći showman daje snažnu poruku o prihvaćanju onih koje je društvo odbacilo. 

PROČITAJTE JOŠ: