Pasija 2: Uskrsnuće

“Bit će to najveći film svih vremena. Kažem vam, najveći!” Riječi su to Jima Caviezela, a Jim Caviezel je glumac. Dobar glumac, jako dobar, i priznat.

Ove riječi imaju težinu i nikakve sumnje nema da se Caviezelov novi film iščekuje kao malo koji u novijoj filmskoj povijesti.

Riječ je o novom filmu Mela Gibsona. A kad Mel Gibson režira novi film to je već samo po sebi vijest. No, kad Mel Gibson režira nastavak možda i najkontroverznijog filma u dugoj sagi blockbusterovskih kontroverzi – jer, da, film o kojemu ćemo pričati nastavak je filma za kojega se uzalud molilo da propadne i prije premijere – onda je to breaking news.

Na žalost, o filmu službenih podataka nema. I snimanje i postprodukcija bili su obavijeni velom tajne, a sve što se zna jest da će u kina stići pred ovogodišnji Uskrs. Valjda.

A tako ga najavljuje i IMDB, najposjećenija te moguće i najrelevantnija svjetska filmska internetska stranica.

Plakata nema. Ni trailera. Tek škrti sinopsis i podjela osnovnih uloga.

VIDI OVO: Jim Caviezel tvrdi da će nastavak “Pasije” redatelja Mela Gibsona biti “najveći film u povijesti”


Pasija 2 je najveći misterij

Čudno, blago rečeno, za film koji za koji tjedan ide u kina i još čudnije za film čiji je “prvi dio”, unatoč pozivima na bojkot diljem planeta, u distiribuciji zaradio više od 600 milijuna dolara. A koštao je niti 30 milijuna, piše Slobodna Dalmacija.

A opet, rekosmo, ništa nije čudno kad Mel Gibson režira i kad se zna da se radi o “nastavku” njegove “Pasije”.

“Ovaj je film toliko dobar i poseban da vam mogu poručiti kako je riječ o najvećem filmu u povijesti. Ne mogu vam otkrivati detalje, puno je tu stvari o kojima moram šutjeti, ali ću vam reći da će šokirati publiku”, kaže Jim Caviezel.

Kad je Jim Caviezel prvi put stavio trnovu krunu na glavu glumeći Isusa Krista Nazarećanina u Gibsonovoj “Pasiji”, imao je točno 33 godine. Baš kao i Isus u trenutku pogubljenja. Danas je 20 godina stariji, dok lik iz “Pasije 2” niije ostario ni dana. A takav je i 2000 godina kasnije.

Ako je uskrnuće Isusa Krista temeljna kršćanska istina, onda su tri Njegova dana od raspeća do uskrsnuća najveći misterij. I baš o njima govori “The Passion of the Christ: Resurrection”…


Mel Gibson, koji je kao redatelj većinu davno (1995.) oduševio “Hrabrim srcem” i nedavno (2016.) “Grebenom spašenih” pokušat će odgovoriti na pitanje što se događalo u tri dana između Kristova raspeća i uskrsnuća.

Isus je ”sašao nad pakao”

“Sašao je nad pakao…”, kazao je Gibson još prije tri godine u emisiji Stephena Colberta koji je izrazio sumnju u uspješnost pripovijedanja priče o događaju koji zapravo nije ni zabilježen.

“Nije to samo događaj, to je nevjerojatan događaj, a ja ću se dotaknuti stvari koje razjašnjavaju što on znači”, kratko mu je uzvratio redatelj.

Odgovarajući na pitanje postoje li neki zlikovci u filmu, Gibson je bez krzmanja rekao: “Da, ali oni prebivaju u drugoj stvarnosti.”

Nema, dakle, sumnje, da će Sotona, koji je i u “Pasiji” bio važan lik, opet dobiti svoju minutažu.


A i ostali likovi ostaju nepromijenjeni, kao i njihovi tumači. Isusovu majku Mariju tumači tako Rumunjka Maia Morgenstern, Bugarin Christo Jivkov je Ivan, Isusov omiljeni učenik, a Francesco De Vito je Petar. Stijena.

Marija Magdalena, odnosno Monica Bellucci, nigdje se ne spominje.

Film je snimljen na latinskom, aramejskom i hebrejskom, lokacije su iste kao i u “Pasiji”, s naglaskom na fascinantnu talijansku Materu, koštao je oko 20 milijuna dolara, a uz Gibsona su koscenaristi Randal Wallace (“Hrabro srce”, “Bili smo vojnici”, “Pearl Harbor”…) i Dan Gordon (“The Hurricane”, “Wyat Earp”, “Rambo: Last Blood”…).