Pasija 2: Uskrsnuće: Bit će to najveći film svih vremena

Pasija 2: Uskrsnuće će “biti najveći film svih vremena. Kažem vam, najveći!” Riječi su to 51-godišnjeg Jima Caviezela, a Jim Caviezel dobar glumac, jako dobar, i priznat.

Ove riječi imaju težinu i nikakve sumnje nema da se Caviezelov novi film Pasija 2 iščekuje kao malo koji u novijoj filmskoj povijesti.

Riječ je o novom filmu Mela Gibsona. A kad Mel Gibson režira novi film to je već samo po sebi vijest. No, kad Mel Gibson režira nastavak možda i najkontroverznijog filma u dugoj sagi blockbusterovskih kontroverzi – jer, da, film o kojemu ćemo pričati nastavak je filma za kojega se uzalud molilo da propadne i prije premijere – onda je to breaking news.

Na žalost, o filmu Pasija 2: Uskrsnuće službenih podataka nema. I snimanje i postprodukcija bili su obavijeni velom tajne, a sve što se zna jest da će u kina stići pred Uskrs 2021. Valjda.

A tako ga najavljuje i IMDB, najposjećenija te moguće i najrelevantnija svjetska filmska internetska stranica.

Plakata nema. Ni trailera. Tek škrti sinopsis i podjela osnovnih uloga.

VIDI OVO: Jim Caviezel tvrdi da će nastavak “Pasije” redatelja Mela Gibsona biti “najveći film u povijesti”

Pasija 2: Uskrsnuće
Snimka zaslona: Pasija/YouTube

Pasija 2: Uskrsnuće je najveći misterij

Pasija 2: Uskrsnuće je najveći misterij, a prema riječima redatelja Mela Gibsona čini se da će biti veličanstven. Čudno, blago rečeno, za film koji uskoro stiže u kina i još čudnije za film čiji je “prvi dio”, unatoč pozivima na bojkot diljem planeta, u distiribuciji zaradio više od 600 milijuna dolara. A koštao je niti 30 milijuna, piše Slobodna Dalmacija.

A opet, rekosmo, ništa nije čudno kad Mel Gibson režira i kad se zna da se radi o “nastavku” njegove “Pasije”.

“Ovaj je film toliko dobar i poseban da vam mogu poručiti kako je riječ o najvećem filmu u povijesti. Ne mogu vam otkrivati detalje, puno je tu stvari o kojima moram šutjeti, ali ću vam reći da će šokirati publiku”, izjavio je 2018. godine Jim Caviezel (51) za USA Today.

Pasija 2: Uskrsnuće
Snimka zaslona: Pasija

Kad je Jim Caviezel prvi put stavio trnovu krunu na glavu glumeći Isusa Krista Nazarećanina u Gibsonovoj “Pasiji”, imao je točno 33 godine. Baš kao i Isus u trenutku pogubljenja. Danas je 20 godina stariji, dok lik iz “Pasije 2” niije ostario ni dana. A takav je i 2000 godina kasnije.

Ako je uskrnuće Isusa Krista temeljna kršćanska istina, onda su tri Njegova dana od raspeća do uskrsnuća najveći misterij. I baš o njima govori Pasija 2: Uskrsnuće.

Mel Gibson, koji je kao redatelj većinu davno (1995.) oduševio “Hrabrim srcem” i nedavno (2016.) “Grebenom spašenih” pokušat će odgovoriti na pitanje što se događalo u tri dana između Kristova raspeća i uskrsnuća.

Pasija 2: Uskrsnuće 1
Snimka zaslona: Pasija

Pasija 2: Uskrsnuće govori o Isusu koji je ”sašao nad pakao”

Pasija 2: Uskrsnuće je nastavak prvog dijela Pasije koji je završio s Isusovim ustajanjem iz groba.

“Sašao je nad pakao…”, kazao je Gibson još prije tri godine u emisiji Stephena Colberta koji je izrazio sumnju u uspješnost pripovijedanja priče o događaju koji zapravo nije ni zabilježen.

“Nije to samo događaj, to je nevjerojatan događaj, a ja ću se dotaknuti stvari koje razjašnjavaju što on znači”, kratko mu je uzvratio redatelj. 2016. godine je rekao kako detaljno mora istražiti sam događaj Usrkrsnuća. Scenarij filma potpisuje sjajni Randall Wallace, koji je režirirao ”Bili smo vojnici” i ”Raj je stvaran”.

Odgovarajući na pitanje postoje li neki zlikovci u filmu Pasija 2: Uskrsnuće, Gibson je bez krzmanja rekao: “Da, ali oni prebivaju u drugoj stvarnosti.”

Scenarist Wallace je prokomentirao film riječima: “To je doslovno nevjerojatan događaj koji je iznad svega onoga što možemo zamisliti ili što ima smisla.”

“Pa ipak su prvi kršćani umrli govoreći:” To se dogodilo, vjerujem u to.”. “Nismo spremni uopće razgovarati o tome o onome što planiramo učiniti.”, dodao je Wallace.

”Majka mi je govorila da vrijedi sve što moraš platiti i kroz što moraš proći da bi to dobio.”

“I da, da, priče koje zahtijevaju najviše žrtve mogu biti upravo one koje bismo trebali gledati.”, rekao je Wallace.

Hoće li glumci ostati isti?

Nema, dakle, sumnje, da će Sotona, koji je i u “Pasiji” bio važan lik, opet dobiti svoju minutažu.

Pasija 2 Uskrsnuće najveći film
Snimka zaslona: Pasija

A i ostali likovi ostaju nepromijenjeni, kao i njihovi tumači. Isusovu majku Mariju tumači tako Rumunjka Maia Morgenstern, Bugarin Christo Jivkov je Ivan, Isusov omiljeni učenik, a Francesco De Vito je Petar. Stijena.

Marija Magdalena, odnosno Monica Bellucci, nigdje se ne spominje.

Pasija 2: Uskrsnuće je snimljen na latinskom, aramejskom i hebrejskom, lokacije su iste kao i u “Pasiji”, s naglaskom na fascinantnu talijansku Materu, koštao je oko 20 milijuna dolara, a uz Gibsona su koscenaristi Randal Wallace (“Hrabro srce”, “Bili smo vojnici”, “Pearl Harbor”…) i Dan Gordon (“The Hurricane”, “Wyat Earp”, “Rambo: Last Blood”…).

Pasija 2: Uskrsnuće je film kojemu se svi radujemo i jedva ga čekamo vidjeti. Vjerujemo da će biti odličan!

NAJNOVIJE