Očekuje li Bog da sami riješimo svoje probleme
Foto: Unsplash

Tko rješava naše probleme? Rješava li ih Bog ili bismo ih trebali sami riješiti? Hajde da pogledamo na neke od primjera iz Biblije.

Neki od primjera iz Biblije

Adam

Adam je imao veliki problem. Zbog grijeha Bog ga je istjerao iz raja. Njegov lagodni život je bio gotov i Gospodin mu je rekao: „U znoju lica svoga kruh svoj ćeš jesti dokle se u zemlju ne vratiš: ta iz zemlje uzet si bio – prah si, u prah ćeš se i vratiti“. (Postanak 3, 19) Život je postao težak i pun problema. Od tada Adam se morao brinuti za sebe.

Noa

Noa je imao veliki problem. Zemlja će biti poplavljena. Bog mu je to rekao i rekao mu je neka izgradi veliki brod. To će vjerojatno potrajati 120 godina. Bog mu je rekao o problemu i dao mu je rješenje. No i dalje je bilo potrebno puno teškog rada!

Abraham

Abraham je imao veliki problem. On i njegova djeca su bili vlasnici velikih Božjih obećanja. Ipak, on nije imao djece, a već je imao devedeset i devet godina. Biblija kaže: „Gospod pohodi Saru, kao što je bio obećao, i učini Gospod na njoj, kao što je bio unaprijed rekao. Sara zatrudnje i rodi Abrahamu u starosti njegovoj sina u vrijeme, što ga je Bog unaprijed odredio“. (Postanak 21, 1-2) Gospodin je riješio Abrahamov problem, ali zbog Abrahamovog dijela Sara je postala trudna.

Josip

Josip je imao veliki problem. Bio je u zatvoru. Gospodin mu je dao uvid u snove faraonovih slugu, što je s vremenom vodilo do njegova puštanja. Ovo je očito bila Božja intervencija i Josip je s time imao jako malo.

PROČITAJTE: 3 razloga zbog kojih trebate vjerovati Bogu kada imate puno problema

Mojsije

Mojsije je imao veliki problem. Sa samo nekoliko mjeseci i trebao je biti ubijen jer je bio muško dijete. Bog ga je spasio stavivši ga u brigu faraonove kćeri. No Bog je to učinio kroz planove i planiranje Mojsijeve majke koja ga je stavila u košaru koja će plutati na vodi.

Izrael

Izrael je imao veliki problem. S jedne strane je bilo more, a s druge strane egipatska vojska koja ih je željela pobiti. No Mojsije im je rekao: „Jahve će se boriti za vas. Budite mirni“! (Izlazak 14, 14) Bog je za njih otvorio more.

David

David je imao divovski problem. On se trebao boriti protiv Golijata, uvježbanog ratnika koji je bio više od metra viši od njega. On je rekao: „Jahve koji me izbavio iz lavlje pandže i medvjeđe šape izbavit će me i iz ruku toga Filistejca“. (1. Samuelova 17, 37b) I jest. No David je još uvijek trebao baciti kamen kako bi pobijedio Golijata.

Mnoštvo drugih problema bi se mogli dodati ovim primjerima. No ovi su dovoljni kako bismo dobili neke uvide u to tko je odgovoran za rješavanje naših problema.

Ne živimo u raju

Prvo, svi mi smo Adamovi potomci koji ne žive u raju. Život je težak i ne možemo sjediti i očekivati da će se Bog brinuti za nas bez našeg vlastitog truda.

PROČITAJTE: Bog je veći od svih vaših problema

Težak rad

Drugo, normalno Bog rješava naše probleme kroz Njegov težak rad. Mojsijevi i Davidovi problemi su dobri primjeri toga. Bez očiju vjere lako je reći da su priče kako je Mojsije bio spašen i kako je David pobijedio Golijata samo primjeri ljudske dobrote i hrabrosti. Ipak mi vjerujemo da Bog djeluje u i kroz naš vlastiti trud. On nas vodi.

Mudrost od Boga

Treće, mi dobivamo mudrost od Boga za rješavanje naših problema. Noa nije bio niti svjestan da veliki problem dolazi i zasigurno mu ne bi palo na pamet izgraditi brod veći od sto metara kao rješenje. No Bog mu je rekao. Bog isto tako nama daje mudrost, kroz Njegovu Riječ, kako bismo se nosili sa životnim nedaćama.

Mi ne možemo učiniti ništa

Četvrto, ponekad su problemi tako veliki da su izvan naše kontrole i da ne možemo učiniti ništa. Razlog tomu jest taj što živimo u palome svijetu. Mi jednostavno trebamo proći kroz njih u spoznaji da je Bog s nama u našim problemima umjesto da nas spašava iz njih. No u svojoj milosti Bog isto tako može odgovoriti na naše molitve i izbaviti nas.

To se može dogoditi kroz okolnosti koje drugi ne prepoznaju kao Božju intervenciju (na primjer Josipov primjer). To isto tako može biti Njegovom moćnom rukom na način koji zapanjuje sve one koji tome svjedoče (na primjer Izrael prelazi preko dna mora).

Problem našeg grijeha

Peto, najveći problem koji svi mi imamo jest problem našeg grijeha. Grijeh nas odvaja od Boga. Ovaj problem je Isus riješio za nas. On je umro za naše grijehe kako bismo mi mogli biti pomireni s Bogom po vjeri u Gospodina Isusa. Svi drugi problemi, koliko god oni bili teški, su samo privremeni. Na novoj zemlji koju Bog priprema za sve one koji vjeruju u Njega neće biti suza, plača ni boli.

Autor: Marten Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net