Očistiti toksine iz mozga
Foto: Pexels

San ima nevjerojatan utjecaj na funkcioniranje mozga, a istraživanja pokazuju da nedostatak sna znatno povećava rizik od Alzheimerove bolesti.

Istraživački tim Sveučilišta u Bostonu koji je vodila liječnica Laura Lewis, došao je do zaključka da nedostatak sna povećava rizik od Alzheimerove bolesti. Istraživanje je vršeno na ispitanicima koji nisu spavali cijelu noć, a na njihovom primjeru je dokazano da manjak sna povećava rizik od neurodegenerativnih bolesti.

San se sastoji od nekoliko faza

Čitav san sastoji se od nekoliko faza. Prvo, kada zaspimo, započinje faza laganog spavanja, zatim prelazimo u fazu dubokog sna, a na kraju i na fazu brzog sna, koja se, između ostalog, manifestira brzim pokretima očiju (REM) ispod zatvorenih kapaka (faza tijekom koje vidimo snove). Zato snove najčešće viđamo ujutro, neposredno prije nego što se probudimo.

VIDI OVO: Izbacite ih iz prehrane: Ove namirnice su štetne za zdravlje mozga

Istraživači su otkrili da se proces detoksikacije mozga, koji su tako pomno tražili, odvija tijekom faze dubokog sna. Njihova zapažanja pokazuju da se tijekom ove faze moždani neuroni prebacuju u sinkronizirani režim (što se ne događa tijekom budnosti).

Neuroni se uključuju i isključuju poput sićušnih žaruljica zajedno, a kada se isključe, mozgu će trebati mnogo manje kisika nego inače (baš kao što isključujemo svjetlost u kući, drastično smanjujemo potrošnju električne energije).

U tom trenutku mozgu je potrebno manje kisika nego obično, smanjuje se količina krvi koju dobija, što mu omogućava da uđe u cerebrospinalnu tekućinu, koja “ispira” toksine poput beta-amiloida.

Toksini se nakupljaju u mozgu tijekom budnosti

Toksini se nakupljaju u mozgu tijekom budnosti i vremenom povećavaju rizik od Alzheimerove bolesti. Kako se ispostavilo, fazu dubokog sna prate “naleti” cerebrospinalne tekućine, koja ispunjava mozak, zatim se povlači, ispirajući iz njega toksine svaki put – gotovo kao u perilici rublja.

VIDI OVO: 10 korisnih savjeta za borbu protiv nesanice

Jedini način da se aktivira ovaj proces je prelazak u fazu dubokog sna, a taj prelaz se, zauzvrat, dešava samo nekoliko sati nakon što zaspite – ne možete u ovu fazu ući tijekom dnevnog drijemanja.

Nedostatak sna negativno utječe na mentalno i fizičko zdravlje

Kada malo spavamo, osjećamo se slabo, malaksavo, opada nam energija. Također, nedostatak sna loše utječe na raspoloženje, a naročito se negativno odražava na mentalno i fizičko zdravlje.

Dozvolite vašem tijelu i mozgu da se odmori i na pravi način izvrši prirodne biološke procese te pokrene svoje mehanizme koji nas štite od oboljenja.

VIDI OVO: Ako se borite s nesanicom, ova molitva vam može pomoći