10 korisnih savjeta za borbu protiv nesanice

Ako patite od nesanice, mnogo je načina kako je se riješiti i ponovno početi spavati. U nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta protiv nesanice.

1. Budite se u isto vrijeme svaki dan.

Vrlo primamljivo vikendima dugo spavati, pogotovo ako preko tjedna niste baš dobro spavali. No, ako patite od nesanice, onda trebate svaki dan ustajati u isto vrijeme kako biste naučili tijelo da se budi i spava u točno određeno vrijeme.

2. Ako patite od nesanice, eliminirajte alkohol i stimulante – nikotin i kofein.

Kofein djeluje nekoliko sati, ponekad i do 24 sata tako da jako utječe na san. On ne uzrokuje samo probleme s usnivanjem, nego se zbog njega često budite. Alkohol može djelovati umirujuće prvih nekoliko sati, ali dovodi do buđenja i nemirnog sna. Ako ste na lijekovima koji djeluju kao stimulanti, onda se obratite liječniku za najbolji lijek protiv nesanice.

VIDI OVO: Recept za nesanicu iz 14. stoljeća: Najdjelotvornije sredstvo za miran san!

3. Ako patite od nesanice, ograničite dodatno spavanje.

Iako se spavanje poslijepodne čini kao dobar način da nadoknadite propušteni san, jako je važno stvoriti redovan raspored spavanja i naučiti se da san asocirate sa znakovima kao što je noć. Spavanje poslijepodne može utjecati na kvalitetu sna po noći.

4. Redovno vježbajte.

Redovna vježba može pomoći poboljšati duljinu i kvalitetu sna. No, vježbanje neposredno prije spavanja može imati negativan utjecaj na spavanje. Pokušajte završiti vježbu najmanje tri sata prije odlaska u krevet.

5. Ograničite aktivnosti u krevetu.

Krevet je za ljubav i za spavanje i to je to. Ako patite od nesanice, nemojte ništa drugo raditi u krevetu – gledati filmove, gledati mobitel, čitati i slično. Te aktivnosti vas mogu samo još više razbuditi.

6. Nemojte jesti u krevetu ili prije neposredno prije odlaska u krevet.

Kasni obrok ili kratka večera prije kreveta aktiviraju probavi sustav te ne možete zaspati. Ako imate žgaravicu još je važnije ne jesti prije spavanja, kao ni piti. Uz to, ako puno pijete, vaš mjehur će se napuniti te ćete morati često ići na toalet.

VIDI OVO: 9 molitvi koje će vam pomoći da spavate mirno i spokojno

7. Okruženje u kojem spavate treba biti udobno.

Temperatura, svjetlo i buka trebaju biti pod kontrolom kako biste mogli zaspati i dobro se naspavati. Krevet treba biti udoban, a ako imate kućnog ljubimca neka spava negdje drugdje kako ne bi pravio buku u krevetu.

8. Prije spavanja izbacite brige iz glave.

Ako shvatite da često ležite u krevetu i mislite na sve što sutra treba učiniti, onda si bolje ostavite malo vremena prije samog spavanja kako biste razmislili o planovima za sutradan. Cilj je izbjeći razmišljanje u krevetu. Čak je korisno prije odlaska u krevet napraviti popis planova za sutra.

9. Smanjite stres.

Mnogo je raznih metoda za smanjenje stresa kako bi se opustili i bolje zaspali. Možete se opustiti uz mirnu glazbu koja vam je ugodna, možete prije kreveta napraviti toplu kupku, pomoliti se i razmišljati o nečem nepovezanom za ono što vas brine i zbog čega ste pod stresom.

10. Ako patite od nesanice, razmotrite kognitivnu terapiju.

Kognitivna terapija pomaže nekim ljudima s nesanicom te se njome mogu otkriti misli koje vas drže budnima. Uz to, ona vas može naučiti kako da pravilno spavate, kako da se prilagodite promjenama u snu koje dolaze s godinama i kako da si postavite ciljeve povezane sa spavanjem.

PROČITAJTE JOŠ: