Od začeća do rođenja: Najrealnija animacija o razvoju bebe u majčinoj utrobi

Od začeća do rođenja je prekrasna i medicinski vjerodostojna animacija koja prikazuje razvoj bebe u majčinoj utrobi.

Sastavila ju je organizacija pod nazivom Live Action, a više informacija moguće je pronaći na stranici babyolivia.liveaction.org koja se bavi bebom prozvanom Olivia.

Začeće

Olivijin život počinje u trbuhu, a već su određeni njezin spol, etnička skupina, boja kose, boja očiju i druga obilježja.

1. tjedan

Olivia se smjestila u posteljici majčine maternice, gdje će živjeti idućih 9 mjeseci.

3. tjedan

Do trećeg tjedna, mogu se osjetiti Olivijin otkucaji srca, počeo joj se razvijati mozak i probavni sustav, živčane stanice, krv i bubrezi. Majka će za nju možda saznati preko testa za trudnoću.

4. tjedan

Sa samo četiri tjedna, počinju se razvijati njezine ruke i noge, kao i lijeva i desna polutka mozga.

VIDI OVO: Kada prema Bibliji počinje život – začećem ili rođenjem?

5.-6. tjedan

Tijekom petog i šestog tjedna, Olivia se spontano i refleksivno počinje kretati, počinju joj se razvijati kosti, može se zabilježiti rad mozga.

7.-8. tjedan

Olivia može spojiti ruke, može štucati, doživjela je već oko milijun otkucaja srca, javljaju se njezini jajnici i stanice koje su potrebne za buduće generacije djece.

9.-10. tjedan

Njezin se stadij razvoja sada naziva fetusom. Ona može cuclati svoj palac, gutati, hvatati predmete, dodirnuti svoje lice, uzdahnuti i istegnuti se u majčinom stomaku. 

11.-14. tjedan

Olivia se zna igrati u majčinoj utrobi, a razvili su joj se i okusni pupoljci te može razlikovati okuse. Do 14. tjedna, potpuno su joj s razvile usne i nos. Ona zna raditi kompleksne grimase, a majka može osjetiti njezine pokrete. 

15.-16. tjedan

Razvoj živčanih stanica u njezinom mozgu gotovo je završen i ona osjeća dodir. U ovoj etapi razvoja, ultrazvukom se može zabilježiti pokušaj govora, a počinju joj rasti i zubi.

VIDI OVO: Molitva u trudnoći

19.-21. tjedan

Do 19. tjedna, njezino je srce napravilo preko 20 milijuna otkucaja. S 21. tjednom starosti, Olivia bi mogla preživjeti izvan maternice, uz pomoć stručnih liječnika.

27. tjedan

Olivia može prepoznati glasove svojih roditelja i reagirat će na iznenadne glasne zvukove. Oči joj reagiraju na svjetlost i sposobna je za miris.

38. tjedan

Olivia može disati, može plakati, njezina je pupčana vrpca dugačka od 48 do 58 centimetara, ona će imati oko 3 do 4 kilograma kada se rodi.