Postoje li različite vrste demona?

Biblija ne govori puno toga o različitim vrstama demona. Ali, tijekom godina su različiti pisci teoloških djela razvili različite klasifikacije demona kao i informacije o njima.

Jedno od nastarijih je pseudefigrafsko Salomonovo svjedočanstvo. Za vrijeme Srednjeg vijeka su se pisana djela o demonima umnožila i demoni su često bili klasificirani ovisno o grijehu kojeg su ”promovirali” ili druge aktivnosti u koju su bili uključeni. Na primjer, rečeno je da svaki od ”sedam smrtnih grijeha” ima specifičnog demona.

Biblija je naš jedini pouzdani izvor informacija u vezi demona, a informacije koje ona sadrži o njima su šture. Biblija ne kaže ništa izravno o klasifikaciji ili vrstama demona.

PROČITAJTE: 5 mitova o anđelima i demonima

Isus je u Mateju 17, 21 spomenuo jedinstvenu ”vrstu” zlog duha, ali nije ga imenovao. Većina onog pisanog što imamo o demonima je jednostavno izvedena iz biblijskih stihova u kojima se o njima govori. Kršćanske službe koje stavljaju središte na izbavljanju od demona stavljanju na njih veći naglasak nego što to čini Biblija.

Detaljna, ali izrazito sumnjiva demonologija se proširila u nekim religioznim i karizmatskim krugovima. Različiti zli duhovi su nazivani ”Jezebelama, pitonima, Delilama, sirenama, Abšalomima”, itd. Ništa od toga nije biblijsko.

Pismo ne govori o posebnim vrstama demona

Pisma ne daju razloga vjerovati da postoje posebne vrste demona ili da kršćani danas imaju dar razotkrivanja ili istjerivanja istih. Izmišljanje ovakve moderne mitologije je kontraproduktivno za Kristov cilj.

Možda najopširniji dio duhovne borbe u Novome zavjetu, Efežanima 6, 10-18 (u kojemu piše puna Božja oprema), spominje da „naša borba nije protiv krvi i mesa, već protiv vladara, autoriteta i moći mračnog svijeta i duhovnih sila koje su u nebeskim prostorima“.

Ipak, naglasak ovdje je na oružjima koje Bog daje za pobjedu; ne spominje se tehnika svezivanja ili istjerivanja zlih sila. Iako neki spomenuta bića (vladare, vlasti, moći i duhovne sile) kao različite klasifikacije demona, ovo je jednostavno čitanje više od onoga što nam sam tekst govori.

Na temelju biblijskih dokaza zaključujemo da su demoni pali anđeli koji su slijedili Sotonu nakon njegove pobune. Otkrivenje 12 govori da je zmaj (Sotona) pomeo jednu trećinu zvijezda s neba. Ipak, podrijetlo demona nije jasno i zaključak da su oni pali anđeli neki osporavaju.

PROČITAJTE: Mogu li se demoni materijalizirati, odnosno fizički pojaviti?

U Otkrivenju 12, 9 čitamo: „I zbačen bi zmaj onaj veliki, stara zmija, koja se zove đavao i sotona, koji zavodi sav svijet, zbačen bi na zemlju, i anđeli njegovi zbačeni biše s njim“. Isto tako u Mateju 25, 14 Isus kaže da će nekim ljudima na Sudnji dan reći: „Odlazite od mene prokleti u vječan oganj pripravljen đavlu i njegovim anđelima“.

Demoni su pali anđeli

To može značiti da su demoni pali anđeli koji su pali kada je pao i Sotona ili to može čak i značiti da su demoni nazivani ”anđelima” u smislu da su oni Sotonini ”glasnici” (doslovno značenje riječi ”anđeo”).

Možemo reći sa sigurnošću da su demoni glasnici ili Sotonini sluge. Riječ ”demon” se ne koristi u Starome zavjetu (iako se spominju zli duhovi), no za vrijeme Novoga zavjeta židovski teolozi su već poprilično umovali o njima.

Koncept demona ili zlih duhova je u to vrijeme bio uobičajen i u drugim religijama onoga vremena. Izgledalo je kao da je sve ono što se mislilo o demonima bilo potvrđeno u evanđeljima.

PROČITAJTE: Kakav utjecaj mogu demoni imati nad kršćaninom?

Vidimo da je Isus istjerivao demone (Matej 8, 28-33) i vidimo da su oni često odgovorni za uzrokovaje tjelesnih oboljenja, koja je Isus iscjeljivao istjerujući demona (na primjer Matej 9, 33). Pavao nam govori da su demoni iza štovanja poganskih bogova i da je žrtva idolu zapravo žrtva demonu. (1. Korinćanima 10, 19-20)

Kada god se pojavi praznina u našem znanju, logično je da ćemo je željeti ispuniti. Ipak, u slučaju znanja o demonima, većina ”ispunjavajućih” informacija je zapravo neosnovana i jeziva.

Znamo da su demoni zli duhovi koji, u skladu sa slušanjem i izvršavanjem Sotoninih zapovjedi, ratuju protiv Boga i čovječanstva. Vjerojatno je precizno razmišljati o njima kao o protutežama svetih anđela koji služe ljudima na Božju dobrobit. Znamo da je demone pobijedio Krist na križu te da će njihovo posljednje odredište biti vječna muka u mjestu koje je pripravljeno za njih. (Matej 25, 14)

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!