Kako odgojiti zahvalno i skromno dijete?

Kako odgojiti zahvalno i skromno dijete koje će cijeniti ono što ste stvorili i za što ste se žrtvovali? Ovih osam vježbi vam mogu u tome pomoći.

1. Poklon dana

Preporučuje se da to radite svakodnevno. Možete, na primjer, na kraju dana, prije spavanja odraditi ovu vježbu. Važno je da sjednete pored djeteta i počnete nabrajati sve “darove” tog dana. Ovo uključuje sastanke, utiske, ljude, događaje, trenutke, tretmane, dostignuća, uspjehe itd… zbog kojih ste zahvalni.

Djeca predškolskog uzrasta su pod velikim utiskom što im se sve događalo tijekom dana. Ova vježba ga “tjera” da se prisjeti dobrih trenutaka. Na taj način učimo istaknuti dobre stvari.

2. “Sjećaš li se…?”

Kako bi se lijepi događaji od tog dana učvrstili u našem sjećanju, potrebno ih je zajedno s djetetom izgovoriti: “Sjećaš li se kako ti je bilo lijepo da trčiš niz brdo?”, “Sjećaš li se kako si bio sretan kada ti je prijatelj došao?” itd…

I sjećanja s negativnom konotacijom mogu biti razlog za zahvalnost. Na primjer, pokvario se automobil pa ste morali pješke voditi dijete kući. Kažite mu kako je lijepo što je mogao gaziti po baricama i uživati u šetnji.

3. “Kako je to kul”

Bitno je da naučite dijete prepoznati lijepe stvari. Na primjer: “Sjajno je što se cijela obitelj danas okupila za večeru”, “Sjajno je što imamo slobodan dan, i zajedno gledamo crtani film”, “Sjajno je što imamo priliku crtati danas”.

4. Dobročinstvo

Sami odlučite kada i koliko vremena ste spremni posvetiti ovom području. Ili ovo radite jednom mjesečno ili jednom tjedno, dnevno kako i kada osjetite da možete pomoći drugim ljudima. Recimo da možete očistiti nekome dvorište, baciti smeće umjesto susjeda, kupiti kruh, napravite kolače pa odnesete itd… Morate naučiti dijete da je sasvim lijepo kada poklanjate skoro isto kao i kada primate poklon.

5. “Ti si moj asistent”

Kada se djeci zahvalite za pomoć, oni se osjećaju vrijedno. Obične stvari kao što su skupljanje igračaka, ili pranje suđa, ili brisanje stola, postaju im ugodne. Zahvalnost vodi ka činjenici da želja djeteta da pomogne postaje sve veća i on želi pokušati.

PROČITAJTE: 3 važne istine koje vaše dijete treba znati o Bogu

6. Darivanje

Djeca vole darivati nešto svojim prijateljima. Pogotovo ako su nešto napravili vlastitom rukom. Ipak, objasnite im da je isto vrijedan poklon ljubazna riječ, osmjeh ili zagrljaj. Mogu podijeliti svoje igračke i slatkiše. Roditelji, pobrinite se da se to dogodi barem jednom dnevno.

7. Mi smo blagoslovljeni!

Svaki dan imajte na umu da ste sretni: što ste ušli u autobus, da ste našli dobra mjesta u kinu, što ste otišli na sladoled u grad, što ste našli lijepo mjesto u parku… U tim trenucima recite djetetu: “Baš smo sretne ruke! Vidi kako nas blagoslov prati!”

8. Sve je od Boga i za Boga.

Djeca trebaju znati da Bog treba biti na prvom mjestu, a sve što imamo i za što živimo ima svoju vječnu svrhu. Bog nas je stvorio da Mu budemo zahvalni i činimo dobra djela zbog kojih nas je i spasio.

”Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.” (Mt 5,16)