Kakav je odnos između Sotone i Antikrista?

Ako je Isus utjelovljenje Boga, ne bismo li Antikrista trebali smatrati utjelovljenjem Sotone? Židovska predaja katkad prepoznaje Sotonu ili Belijara kao Antikrista (naprimjer Mučeništvo i Uznesenje Izaijino 4). No trebamo se suzdržati od prebliskog postavljanja Krista i Antikrista.

Nigdje u Svetom pismu ne piše da je Sotona doslovno Antikrist. Umjesto toga, Sotona je taj koji daje Zvijeri (za koju mnogi smatraju da je Antikrist) ”svoju moć, svoje prijestolje i veliku vlast” (Otk 13,2).

Sotona i Zvijer spominju se kao različite osobe u Otkrivenju. Po Kristovu povratku Zvijer je bačena u ognjeno jezero, dok je Sotona vezan na tisuću godina u Bezdanu (Otk 19,19—20,3). Tek kada je nakon tisuću godina Sotona oslobođen iz zatvora i pokušao napasti svete, bačen je u ognjeno jezero.

Zvijer (skupa s Lažnim prorokom) već je ondje tisuću godina prije nego što je i Sotona bačen (Otk 20,10). Svi skupa ”bit će mučeni dan i noć, u vijeke vjekova”. Toga je biblijski netočno poistovjetiti Sotonu s Antikristom.

Autor: B. J. Oropeza; iz knjige ”99 odgovora na pitanja o anđelima, demonima i duhovnom ratovanju”

NAJNOVIJE!