Odvikavanje od kave: 6 stvari koje možete očekivati u tijelu

Odvikavanje od kave može biti vrlo teško, no isplati se! Ako planirate prestati piti kavu ili smanjiti unos kofeina, dobro je znati koje će promjene tijelo proći u procesu odvikavanja.

Iako postoje razne zdravstvene dobrobiti ispijanja kave svakog dana, jasno je da nije dobro pretjerivati s kofeinom.

Iako možete piti puno kave svakog dana bez problema, kofein znatno utječe na tijelo. Ako pokušavate smanjiti unos kave i kofeina, javit će se razne nuspojave koje je dobro znati, piše Eatthis.

1. Mogu se javiti glavobolje

Ovisno o tome koliko ste kofeina konzumirali, vrlo je vjerojatno da će se javiti glavobolje kada smanjite unos. Glavobolje su uobičajen simptom jer kofein sužava krvne stanice oko mozga, a kada ga prekinete piti, stanice se šire i dovode do boli.

2. Moguće je da ćete se osjećati umorno

Kava pomaže protiv umora, podiže razinu energije, pospješuje pamćenje, raspoloženje i razne moždane funkcije. Ako smanjite unos kave, to može dovesti do suprotnih učinaka, najčešće osjećaja umora i iscrpljenosti koji se javlja ujutro.

Međutim, smanjen unos kofeina znači da će se tijelo oslanjati na druge izvore energije. Vjerojatno je da ćete imati bolji san i da ćete biti manje tjeskobni, a ovo su dva najčešća uzročnika iscrpljenosti.

VIDI OVO: Prestala je piti kavu, a evo što joj se dogodilo nakon samo tri tjedna

3. Odvikavanje od kave će vam pomoći da bolje spavate

Kao što smo već rekli, bolji san predstavlja jedan od najvećih motiva za smanjivanje unosa kave. Kava može napraviti kaos od navika spavanja, naročito ako kavu pijete poslijepodne. Čak i male smetnje pri snu mogu se nakupiti i dovesti do lošijeg funkcioniranja tijekom dana.

4. Osjećat ćete se manje tjeskobno

Ako pijete jako puno kave u danu, vjerojatno ste iskusili osjećaj tjeskobe koji se javlja. Čak mala šalica kave (oko 150 miligrama kofeina dnevno) kod nekih ljudi može dovesti do osjećaja tjeskobnosti. Popratni je osjećaj ubrzan rad srca, teško disanje i osjećaj panike.

Smanjen unos kave može dovesti do smanjenog osjećaja anksioznosti.

5. Odvikavanje od kave će učiniti vaše zube zdravijima

Kava je kisela i može oštetiti caklinu te stoga negativno utječe na zdravlje zubi. Neki su možda iskusili i blage naslage na zubima zbog redovnog ispijanja kave.

6. Smanjit ćete unos rafiniranog šećera

Za one koji stavljaju šećer u kavu dodatna je posljedica to da će smanjiti unos šećera. Ovo toliko ne vrijedi za one koji piju crnu, čistu kavu, ali svakako vrijedi za ostale kavoljupce koji vole eksperimentirati. Šećer kojeg dodajemo u kavu nije prirodan, već je prerađen, a loše utječe na tijelo zato što pojačava upale i remeti funkcioniranje hormona.

NAJNOVIJE!