Okultizam
Foto: Pixabay

Okultizam podrazumijeva razna vjerovanja, tajne vještine i prakse koje dovode osobe u dodir s paranormalnim energijama. Što je okultizam i koje opasnosti kriju okultne prakse? 

Sama riječ okultan vuče korijene od latinske riječi koja znači ‘sakriti‘. Sociolog i specijalist za kultove Ronald Enroth definira okultizam kao skrivenu mudrost ‘koja je izvan dosega običnoga ljudskog znanja… misteriji ili skriveni fenemoni… neobjašnjivi događaji.

Prema tome, pod okultizam mogu spadati razna vjerovanja, tajne vještine i prakse koje dovode osobe u dodir s paranormalnim energijama, odnosno demonskim snagama.

Neki okultisti se koriste takvim silama da bi s njima manipulirali ljudima ili okolnostima. Takva praksa oprečna je kršćanstvu budući se temelji na tajnim vještinama, a kršćanstvo na javnoj, objavljenoj Riječi Božjoj.

Okultizam vrste
Foto: Unsplash

Okultizam – vrste

Za što možemo reći da spada pod okultizam?

OPĆE OKULTNE PRAKSE – spiritistički mediji, gatanje iz dlana, pretkazivanje budućnosti.

ISTOČNJAČKI MISTICIZAM – joga, meditacija, trans, tibetanski budizam, Hare Krišna, trancedentalna meditacija itd.

NEW AGE (NOVO DOBA) – teozofija, Silvina metoda kontrole uma, Forum, Lifespring (Vrelo života) itd.

EZOTERIČNE SKUPINESlobodni zidari (masoni), rosenkreuzeri itd.

ANIMIZAM/PUČKE RELIGIJE – vudu kultovi, santeria, yoruba, macumba, umbanda itd.

NEOPOGANIZAM – vračanje, druidi, obožavanje nordijskih i starogrčkih bogova.

SOTONIZAM – Anton LeVey (Sotonistička crkva), Michael Aquino (Setova crkva) itd.

VIDI OVO: Tarot karte: Jesu li “zle”? Ove istine svi trebaju znati!

Okultizam – aktivnosti

Aktivnosti okultizma moguće je podijeliti na četiri osnovne skupine:

  1. Komuniciranje s nebeskim bićima, duhovima, sablastima (primjerice uz pomoć spiritističkog medija ili kanaliziranjem),
  2. Stupanje u dodir sa svojim ‘višim ja’ i njegovo usavršavanje (joga i meditacija),
  3. Manipuliranje osobama ili okolnostima radi postizanja željenog cilja (magija ili vračanje),
  4. Traženje skrivenog znanja (primjerice ESP – izvanosjetilna percepcija, gatanje)
Okultizam Biblija
Foto: Unsplash

Okultizam – što Biblija kaže o okultnim praksama?

Biblija na različitim mjestima spominje određene oblike okultizma. Poglavito se u Ponovljenom zakonu 18,9-13 opisuju okultna djelovanja kojima su se bavili tadašnji Kanaanci.

Takve radnje Božja Riječ smatra grozotama i gnusobama, a to je bio i razlog zašto je Bog protjerao Kanaance iz Palestine. Biblijski odlomci ne spominju sva postojeća okultna djelovanja. Starozavjetni pisci usmjerili su se uglavnom na određene prakse s kojima su se Izraelci suočili u kanaanskoj zemlji.

VIDI OVO: 4 sotonistička simbola i njihovo značenje

Neki ljudi vide sličnost u karizmatičnom kršćanstvu i okultizmu jer se za oboje tvrdi da imaju nadnaravni uvid koji potječe od više sile. Ali jedna se od drugih u temelju razlikuje po izvoru i motivu, a ne po izvanjskom obličju. Za kršćane je izvor sile Sveti Duh.

Okultisti crpe silu iz neznanih snaga ili od demona, manipulirajući stvarnošću bez Božjeg odobrenja (Pnz 13; 18,14; 32,16-17; Lev 17,7; 2 Ljet 33,6; 1 Kor 10,20-21).

Kršćani po pitanju ovakvih okultnih ili, modernim rječnikom rečeno, paranormalnih stvari moraju biti oprezni. Oni koji se bave čaranjem i manipulativnom magijom neće baštiniti kraljevstva Božjega (Gal 5,19-21; Otk 21,8; 22,14-15).

Okultizam je vrlo opasan, a svi koji se njime bave se otvaraju utjecaju demonskih sila koje osobu na posljetku dovode do prokletstva i propasti.

Autor: B. J. Oropeza; prema poglavlju iz knjige ”99 Odgovora na pitanja o anđelima, demonima i duhovnom ratovanju” (Stepress, Zagreb)