NaslovnicaŽivot7 opasnih idola koje trebate izbaciti iz svog života

7 opasnih idola koje trebate izbaciti iz svog života

Idolopoklonstvo, odnosno obožavanje lažnih idola izuzetno je opasno. Ove idole trebate izbaciti iz svog života!

Idolopoklonstvo, odnosno obožavanje lažnih idola izuzetno je opasno, jer stvara prostor u kojem stvari, želje i djela tijela odabiremo iznad Boga. Iako nas Riječ upozorava na te idole, mnogi od nas nismo čak ni svjesni da ih štujemo. Napustite ovih sedam idola upravo sada.

Novac

Nema ništa loše u želji da poboljšate svoju financijsku situaciju, ali kada je novac vaš glavni pokretač, to može uništiti vaš život. Novac kao idol uništava odnose – uključujući prijateljstva i brakove – i opsesija novcem će vas odvesti u rupu iz koje se teško izlazi. Kada je u pitanju novac, vaš fokus treba biti podmirivanje potreba. Zamolite Boga da vam pomogne i da vas vodi i dozvolite mu da učini ostalo.

Materijalne stvari

Naše društvo je često zaokupljeno materijalnim dobrima, uz medije i reklame koje nas stalno pozivaju da želimo još više. Dok su neke stvari neophodne jer nam omogućuju da se brinemo za naše voljene i nas same, prekomjerna konzumacija materijalnih stvari je nepotrebna. Bez obzira koliko posjedujete materijalnih stvari, opsesija će vas uvijek ostavljati praznima.

VIDI OVO: 3 najveća lažna idola modernog kršćanstva

Uspjeh

Mnoge od nas su u ranoj dobi učili da težimo ka uspjehu. Iako nema ničeg lošeg u postizanju uspjeha, kada ideja o uspjehu postane opsesija naših života, možemo se naći na putu na kojem smo ispunjeni strahom, glađu za moći i pohlepom, a to nas razdvaja od onog koji je uistinu važan: Boga.

Moć

Po definiciji iz rječnika, moć je kapacitet ili sposobnost usmjeravanja ili utjecanja na ponašanje drugih ili na tijek događaja. Kroz povijest, moć je imala utjecaj na mnogo toga što je dobro, ali kada se koristi kao alat za tlačenje, odražava puno zla i lažnog idola od kojeg trebamo odstupiti. No moć ne mora biti prisilna kao što podrazumijeva definicija. Kao kršćani, kada smo u poziciji da imamo utjecaj i moć, ne smijemo ju zloupotrebljavati na druge. Tu moć možemo koristiti kako bismo odražavali Boga i Njegovu poruku.

Ovisnost

Ovaj idol je toliko opasan jer vas potpuno odvlači od Boga. Kada imate neku ovisnost, oslanjate se na to da vas ispune supstance. Bilo da je vaša ovisnost alkohol, droga, hrana, čak i vježbanje, to je destruktivan sustav temeljen na strahu. Kada se osjećate kao da ste u rupi, zazovite Onoga koji vas jedini može iz nje izvući.

VIDI OVO: 10 znakova da imate idola s kojim vrijeđate Boga, a toga niste ni svjesni

Posao

Našu ekonomiju i socijalnu strukturu pokreću marljivi radnici i postoje mnoge pozitivnosti koje proizlaze iz marljivog rada, uključujući napredovanje u karijeri, više novca za vaše kućanstvo, te poštivanje i divljenje od strane članova obitelji i prijatelja. No idolopoklonstvo u radu može biti destruktivno, pogotovo kada ga koristimo kao oblik samoiscjeljenja ili u njemu tražimo naše poštovanje i zadovoljstvo u životu. Naš posao treba odražavati Boga. To uključuje da ga tražimo u svemu što radimo, a ne da se oslanjamo na posao kao pokretač naše osobne sreće.

Ego

U kulturi koju toliko pokreće izgled i status, narcizam lako pronalazi svoje mjesto u našim srcima. No, kada se usredotočujemo na sami sebe, napuštamo potrebe i želje drugih i na kraju se odvajamo od Boga. Zapamtite, Isusova nova zapovijed nije bila da sebe ljubimo više, već da jedni druge ljubimo više, kao što je On ljubio nas.

Izvor: Beliefnet.com; Prijevod: Vesna L.

PROČITAJTE JOŠ: