Strah i trepet za rak, kolesterol i masne naslage: Samo jedna šaka dnevno će vas preporoditi!

Orašasti plodovi koje danas kupujemo često pripadaju nezdravoj hrani, kada su u pitanju prženi, posoljeni ili umočeni u čokoladu. Ali, ako se konzumiraju sirovi ili pečeni i bez dodataka, oni su pravi rasadnik zdravlja!

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition dokazalo je kako se unos orašastih plodova u organizam ne mora ograničavati. Naime, ljudi koji svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili ih konzumiraju kao zamjenu za drugu hranu, više gube na težini i imaju tanji struk.

Rezultati su pokazali da orašasti plodovi ne goje, a odlični su i za zdravlje krvožilnog sustava.

PROČITAJTE: Pojedite šaku oraha i pričekajte 4 sata – iznenadit će vas što će se dogoditi!

Evo još nekoliko sjajnih prednosti orašastih plodova:

Smanjuju stres

Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, pa tako štite srce tijekom velikog stresa kada je ono posebno ugroženo. Stres obično dovodi do pada imuniteta, ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E, vitaminima grupe B i magnezijom, sačuvat ćete imunitet.

Zdravlje srca

Bademi, lješnjaci, kikiriki, brazilski i domaći orasi igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti, pokazuje istraživanje s Harvarda. To je zato što orašasti plodovi mogu sniziti LDL kolesterol. Osim toga, nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće, kao i vlakna koja štite srce. Orašasti plodovi bogati su i argininom, aminokiselinom koja pomaže da krvne žile budu opuštene.

Snižavaju loš kolesterol

Istraživanje iz 2010. objavljeno u Archives of Internal Medicine pokazuje da svakodnevna konzumacija šalice orašastih plodova snižava LDL kolesterol za 7,4 odsto. Osim toga, koncentracija triglicerida pada za više od 10 posto.

Protiv raka pluća

Prehrana bogata pistacijama može donekle da zaštiti od razvoja raka pluća, pokazuje preliminarno istraživanje predstavljeno na konferenciji Cancer Prevention Research. Znanstvenici misle da ključnu ulogu igra gama-tokoferol, tip vitamina E.

Protiv raka prostate

Brazilski orasi su puni selena pa mogu pomoći i protiv uznapredovalog raka prostate, pokazalo je istraživanje provedeno u Nizozemskoj. Naime, muškarci koji su imali visoku razinu selena u krvi imali su 60 posto manje šanse za dobivanje uznapredovalog raka prostate 17 godina kasnije.

Zdravlje mozga

Zbog zdrave količine vitamina E orašasti plodovi se smatraju hranom za mozak, odnosno sprječavaju kognitivni pad koji obično dolazi s godinama. Naročito se preporučuje kikiriki jer obiluje vitaminima B grupe.

Jačaju muško reproduktivno zdravlje

Dvije šake oraha dnevno poboljšavaju kvalitetu sperme  obzirom na vitalnost, mobilnost i morfologiju, pokazuju istraživanja.