6 oružja koja su mi pomogla u borbi protiv depresije

Depresija nije laka i svakome se može dogoditi. Ovo su 6 oružja koju su mi pomogla u borbi protiv depresije.

Da, depresija se može dogoditi čak i vjernicima. Nismo neka posebna bića koja su imuna na bolesti. Kada padneš u depresiju kao vjernik, moraš se boriti i za svoju vjeru. Puno sam se puta morao oduprijeti porivu da vjerujem da me je Bog napustio. Morao sam prihvatiti da je On još uvijek dobar, iako život nije, i nastaviti vjerovati da će On sve izvesti na dobro.

Ali biti depresivan nije način na koji Bog želi da živimo. Isus je rekao da je došao kako bismo imali život i to u izobilju. Nadalje, Pavao je rekao u 1. Solunjanima 5, 16-18 da se uvijek trebamo radovati, jer je to Božja volja za nas.

6 oružja koja su mi pomogla u borbi protiv depresije

Depresija je lopov koji samo želi ubiti i uništiti; oduzima nam radost i isisava život iz nas. Hvala Bogu što nas nije ostavio bespomoćnima. Kada sam prošle godine pao u depresiju, ovih šest oružja pomoglo mi je da se izvučem iz nje.

1. Molitva

Mislim da je molitva bila moje najveće oružje protiv depresije. Puno mi je pomogla, jer me odvela u Božju prisutnost i zadržala pogled na Njemu umjesto na okolnostima. Osjećao sam se kao kad je Petar hodao po vodi. U Mateju 14, 22-33 kada je Isus pozvao Petra da mu se pridruži, Petar je prvo počeo hodati. Ali tada je skinuo pogled s Isusa kako bi se usredotočio na vjetar, uplašio se i počeo tonuti.

PROČITAJTE: Molitva protiv depresije: 3 molitve za pomoć u depresiji

U životu, kada se odlučimo bojati i brinuti zbog svojih nevolja, počinjemo sve dublje tonuti. Isus uvijek pruža svoju ruku da nas podigne na noge, a jedan od načina da je prihvatimo to kroz molitvu.

Puno sam puta, dok sam molio, osjetio u trenutku Božji mir kako smiruje moj nemiran um. Osjetio sam Njegovu prisutnost i Njegovu moć i sjetio se da je s Bogom sve moguće i da On može preokrenuti moju naizgled bezizlaznu situaciju.

2. Biblija

Razgovarati s Bogom i čuti odgovor od Njega bilo je bitno u mojoj borbi protiv depresije. Njegova obećanja, riječi ohrabrenja i ljubav zapalili su malu vatru u meni koju nikakva tama nije mogla nadvladati.

Njegove su me riječi toliko ohrabrile da sam zapisao neke biblijske stihove na papir i stavio ih pokraj svog kreveta kako bi me ohrabrivale. Imao sam različite stihove koje sam čitao kada mi je trebalo ohrabrenje, ovisno o tome što me opterećivalo.

3. Odlazak stručnjaku

Kada prolazite kroz depresiju, potrebna vam je podrška, ogromna. Boriti se sam s depresijom jedna je od najgorih stvari koje možete učiniti. Zato sam se obratio liječniku. Od prvog pregleda, kada sam rekao kroz što prolazim, osjetio sam olakšanje. Imao sam siguran prostor za razgovor o svojim emocijama i borbama i nekoga tko me saslušao i dao mi adekvatnu terapiju. Znam da se neki kršćani neće složiti sa mnom da je odlazak k liječniku prava stvar, no navest ću jednu kratku, ali mudru rečenicu koju mi je jedna sestra iz crkve rekla: “Liječnik pomaže, a Bog liječi!” Meni je sve bilo na blagoslov i zahvalan sam Bogu na tome!

PROČITAJTE: Je li grijeh ako vjernik odlazi psihijatru?

4. Vođenje dnevnika

Kada zapadnemo u teška vremena, skloni smo zaboraviti sve što je Bog učinio za nas i usmjeriti svoje misli na ono što nije učinio. Kada sam prolazio kroz depresiju, puno sam se borio sa svojom vjerom. Međutim, stvari su krenule na bolje kada sam počeo voditi dnevnik. Jedne sam noći otvorio svoj dnevnik i zamolio Duha Svetoga da mi pomogne prisjetiti se svega što je Bog učinio za mene u prošlosti. Tek što sam rekao “amen”, sjećanja na Božju vjernost preplavila su moj um. Dok sam ih se prisjećao i zapisivao, srce mi je postajalo svjetlije.

Vodite dnevnik, pišite o svemu što prolazite i u svakom danu zahvalite za nešto, čak i ako mislite da Bog nije učinio velike stvari u vašem životu.

5. Služenje / Volontiranje

Još jedan razlog zbog kojeg sam pao u depresiju bila je duga nezaposlenost. Dosta kasno sam primijetio da kad god sam služio (volontirao u župnoj katehezi, posjećivao starije vjernike), moje raspoloženje je bilo bolje. To je zato što nisam imao vremena razmišljati o svojim nevoljama.

6. Kršćanska glazba

Glazba je melem za dušu; može razvedriti vaš duh i unijeti radost u vaše srce. Glazba mi je oduvijek bila izvor utjehe u teškim trenucima. Hvala Bogu na YouTubeu i raznim platformama gdje možemo pronaći duhovnu glazbu. I ne samo duhovnu … na mene osobito umirujuće djeluje klasična glazba. Pokušajte i s ovim oružjem!

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare