Je li grijeh ako vjernik odlazi psihijatru?

Je li grijeh ako vjernik odlazi psihijatru? Je li grijeh ako koristi lijekove za napade tjeskobe ili promjene raspoloženja?

Psihijatri su liječnici koji su se specijalizirali za razumijevanje i primjenu farmakoloških lijekova za liječenje mentalnih poremećaja.

Kao i u bilo kojem pozivu, neki su psihijatri kršćani, drugi nisu, ali kršćanski se pacijenti obično osjećaju ugodnije odlaskom kod psihijatra koji drži do kršćanskog svjetonazora.

Je li grijeh ako vjernik odlazi psihijatru?

Znanstvena proučavanja problema mentalnog zdravlja nisu se dogodila tijekom biblijskih vremena – ne na način na koji ih danas poznajemo. Stoga Biblija izričito ne govori o savjetovanju s psihijatrom. Međutim, psihijatrija ima svoje mjesto u modernoj zdravstvenoj praksi, baš kao i antibiotici i fizikalna terapija. Različite bolesti zahtijevaju različite načine dijagnoze i liječenja. Traženje specijaliziranih putova za brigu o našem tijelu (i našem umu!) nije grešno.

U osnovi nema ničeg pogrešnog u posjetu psihijatru, jer je obučen za dijagnosticiranje, primjerice, depresije. Da nam je slomljena ruka, otišli bismo kirurgu za pomoć, tako da psihijatri nisu u krivu u onome što rade. Vjerujem da je Bog stvorio liječnike da budu Njegovi instrumenti i rade Njegov posao. Mnogi bi ljudi umrli da nisu otišli kod psihijatra.

Nažalost, ponekad stigmatiziramo ljude koji traže pomoć psihijatra, misleći da ta osoba mora imati duhovnu, moralnu ili karakternu slabost (ili još gore, nekima je rečeno da su opsjednuti). Mentalna bolest nije slabost u kršćanskom karakteru ako postoji osnovni fizički uzrok. To bi mogla biti jednostavna kemijska neravnoteža u mozgu, koja se može liječiti lijekovima; to bi mogla biti ozljeda mozga za koju pacijent nije svjestan … ili može postojati neki treći razlog.

Kakvu ulogu Bog igra u mentalnom zdravlju?

Bez obzira koliko je teška vaša situacija, potičemo vas da molitvu i proučavanje Božje Riječi nikako ne odlažete. Za svaku potrebu se trebamo obratiti Bogu! U nama živi Duh Sveti koji nam pomaže i vodi nas. U onim vremenima kada su naša srca previše slomljena da bismo molili Boga za pomoć, Duh Sveti se zauzima za nas.

Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima. A Onaj koji proniče srca zna koja je želja Duha – da se on po Božju zauzima za svete. (Rimljanima 8, 26-27)

Također, što ste više ukorijenjeni u Božjoj Riječi, to bolje (Hebrejima 4, 12). Što dublje internalizirate Božju Riječ kada ste zdravi, to ćete se uspješnije pozivati ​​na to znanje i Istinu kada ste u mračnoj depresiji ili napadu tjeskobe. Ako vam psihijatar kaže da radite nešto što se ne poklapa s vašim uvjerenjima, morate čvrsto stajati u svojoj vjeri. Dobar stručnjak za mentalno zdravlje poštivat će vaša uvjerenja.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!