Stalno vam je hladno? Ono može biti simptom ovih ozbiljnih zdravstvenih problema!

Osobe s lošom cirkulacijom mogu osjećati da im je stalno hladno, ali također i mršave, nenaspavane i umorne osobe.

Ako ste jedna od onih osoba kojima je uvijek hladno, znajte da ovo može biti simptom nekih ozbiljnih zdravstvenih problema poput anemije, bolesti bubrega, hipotireoze i dijabetesa tipa 2.

Osobe s lošom cirkulacijom mogu osjećati da im je stalno hladno, ali također i mršave, nenaspavane i umorne osobe.

Anemija

Anemija može biti razlog što vam je stalno hladno. Ona vas čini umornim, slabim, često imate vrtoglavice i ubrzano i kratko dišete. Također čini da vam je stalno hladno, posebno po nogama i rukama. Sumnjate li da imate anemiju, posjetite liječnika koji će pronaći uzrok i posavjetovati vas da promijenite način prehrane.

Hipotireoza

Kada štitnjača ne može napraviti dovoljno hormona, može vas učiniti pretjerano osjetljivim na hladnoću. Također, uzrokuje bolove u zglobovima, zatvor, suhu kožu i debljanje. I ovaj problem je rješiv jer vam vaš ljekar može propisati ljudske hormone koji zamjenjuju one koje vaše tijelo ne proizvodi.

Raynaudov fenomen

Ovaj fenomen je stanje u kojem niska temperatura izaziva ponovljene i prolazne napade grčeva malih mišićnih arterija, prekapilarnih arteriola i arterio-venskih šantova, koji blokiraju protok krvi u prstima, nogama, ušnim školjkama, nosu i drugim akralnim dijelovima tijela.

Specifični simptomi koji karakteriziraju ovaj fenomen su promjena boje kože prstiju, pojava bolova u prstima i nogama nakon izlaganja hladnoći ili pritisku i pojava peckanja ili bola u prstima nakon zagrijavanja. Ova bolest teško se liječi, proces liječenja je dugotrajan i zahtijeva veliku upornost bolesnika i liječnika.

Bolest bubrega

Kada su bubrezi bolesni, oni slabo filtriraju krv. To može sniziti tjelesnu temperaturu i uzrokovati druge probleme. Bolest bubrega također je povezana s anemijom zbog koje možete osjećati hladnoću čak i kad je vani vruće.

Dijabetes tipa 2

Imate li dijabetes tipa 2 također možete osjećati hladnoću. Zbog toga količinu šećera u krvi držite pod kontrolom i sigurno će vam biti lakše.

Periferna arterijska bolest

Periferna vaskularna bolest je ateroskleroza donjih ekstremiteta koja uzrokuje njihovu ishemiju. Ako je jedna noga puno hladnija od druge, još ako je i bolna ili ukočena, to može biti znak bolesti. Ukoliko imate ove simptome, morate se hitno obratiti liječniku. Promjene u prehrani i tjelovježba ponekad mogu pomoći, ali vaš liječnik vam mora dati odgovarajuće lijekove, a ponekad bolest zahtijeva i operaciju.

Anoreksija

Poremećaj prehrane koji vas dovodi do drastičnog smanjenja kilograma može biti vrlo opasan za vaše tijelo.

Nedostatak tjelesne masti učinit će da osjećate hladnoću, pogotovo po rukama i nogama. Ovo stanje može biti opasno po život. Razgovarajte s liječnikom ako mislite da imate ovaj problem.

Gripa

Uzrok je virus koji utječe na cijelo tijelo, uključujući vaš nos, grlo i pluća. Možete dobiti visoku temperaturu i groznicu uz glavobolju, bol u mišićima, kašalj i slabost. Gripa može biti vrlo opasna bolest, posebno za djecu i starije osobe.

Periferna neuropatija

Ako osjećate da su vam noge hladne, ali nisu hladne na dodir, to bi mogao biti znak da imate perifernu neuropatiju. Obično kreće od prstiju i ide prema gore. Perifernu neuropatiju možete dobiti zbog infekcija, bolesti jetre ili bubrega.

Ne unosite dovoljno vitamina B12

Nedovoljna količina vitamina B12 može dovesti do anemije, što čini da osjećate hladnoću. Vitamin B12 možete unijeti konzumirajući piletinu, jaja i ribu. Imajte na umu da ne možete samo prehranom unijeti dovoljnu količinu vitamina B12, zbog toga potražite vitamin B12 u ljekarnama.

Još jedan od uzroka može biti i nedovoljno željeza u organizmu, hipopituitarizam ( kada vaša hipofiza ne stvara dovoljno hormona), neki lijekovi koje pijete te konzumacija alkoholnih pića.

Izvor: Klix.ba