Koje su osobine duhovno zdrave osobe?

Duhovno zdrave osobe su, prije svega, poslušne Bogu i Njegovoj Riječi. Žude da ih Duh Božji mijenja i preobražava u Kristov lik. 

Biti zdrav u tijelu sigurno je važno, ali kao Kristovi sljedbenici pozvani smo biti duhovno zdravi. Kako možemo steći duhovno zdravlje za kojim mnogi žude?

Božja Riječ nam ukazuje na neke dodatne stvari do kojih bismo trebali držati, ako je naša želja da iskusimo zdrav i rastući hod s Gospodinom.

Čeznuti za Gospodinovom prisutnošću u svom životu

Kao novorođenčad žudite za duhovnim, nepatvorenim mlijekom da po njemu uzrastete za spasenje, ako ste doista okusili kako je dobar Gospodin. (1. Petrova 2, 2-3)

Petar opisuje duhovno zdravu osobu kao nekoga tko ima apetit za Gospodinovom prisutnošću svome životu. Kao oni koji su upoznali Krista, vjerujem da znamo koliki je blagoslov biti nasamo s Njim i s Njegovom Riječju. Možemo slobodno otvoriti svoje srce i podijeliti s Njim sve što želimo. Trebali bismo čeznuti da Ga spoznamo na dublji način.

Imate li iskrenu čežnju za Gospodinovom prisutnošću u vašem životu ili ga i dalje pokušavate spriječiti da upada u dijelove koje biste željeli zadržati za sebe?

Držati do Božje Riječi i izvršavati ju

A što pade u trnje – to su oni koji poslušaju, ali poneseni brigama, bogatstvom i nasladama života, uguše se i ne dorode roda. Ono pak u dobroj zemlji – to su oni koji u plemenitu i dobru srcu slušaju Riječ, zadrže je i donose rod u ustrajnosti. (Luka 8, 14-15)

Tijekom svoje zemaljske službe, Isus je često pričao priče. Neke od najmoćnijih priča koje je ispričao sadrže duboke duhovne istine o poznatim, svakodnevnim događajima.

Jedna od priča koju je ispričao bila je o čovjeku koji sije sjeme. Kada je uzeo to sjeme i bacao oko sebe, palo je na razna mjesta. Neko je palo na put, bilo pogaženo i ptice su ga pojele. Neko je palo na kamen i osušilo se jer ne imaše vlage. Neko je palo među trnje te ga je trnje preraslo i ugušilo. A neko je palo na dobro tlo, ukorijenilo se duboko, hranilo se i urodilo plodom.

Isus je jasno dao do znanja da sjeme koje je palo na dobro tlo predstavlja one koji čuju Božju Riječ i zadrže je. U srcu je cijene. Oni u svom životu nose plod Duha Svetoga i pokazuju strpljenje dok se uče pouzdavati u Gospodinov vremenski raspored i planove.

Duhovno zdrave osobe uspješno rastu, jer ne samo da slušaju Božju Riječ, već i drže do nje tako što ju izvršavaju.

Držati do molitve i težiti živjeti životom koji je Bogu ugodan

Zato i mi, od dana kada to čusmo, neprestano za vas molimo i ištemo da se ispunite spoznajom volje Njegove u svoj mudrosti i shvaćanju duhovnome: da živite dostojno Gospodina i posve mu ugodite, plodni svakim dobrim djelom i rastući u spoznaji Božjoj. (Kološanima 1, 9-10)

Kada je apostol Pavao čuo za vjeru u Kolosima, bio je prezadovoljan. Zajedno s onima koji su bili s njim, svakodnevno se spominjao Kološana u molitvama. Molio se da njihova mlada vjera sazri. Molio se da se ispune spoznajom Božje volje, kao i duhovnom mudrošću i razumijevanjem. Htio je da iskuse novu perspektivu koja nam je dana kada smo dobili Kristov um, jer smo u vjeri došli Njemu.

Život s Kristom znači drugačije življenje. Pavao je shvatio da su mnogi Kološani, koji su sada upoznali Krista, veći dio svog života do tog trenutka proveli uronjeni u grešnu, pogansku kulturu koja je prigrlila bezbožne filozofije i demonski nauk. Sada, kada su se njihove oči i njihova srca otvorila istini Evanđelja, Krist ih je osnažio da žive drugačije.

Jesmo li poznati kao molitveni borci? Ulažemo li u hod s Kristom? Ako želimo biti duhovno zdrave osobe, naš odgovor na ta pitanja bit će: “Da!”

Puštati duboko korijenje i donositi plod

Kao što primiste Krista Isusa, Gospodina, tako u njemu živite: ukorijenjeni i nazidani na njemu i učvršćeni vjerom kako ste poučeni, obilujte zahvaljivanjem. (Kološanima 2, 6-7)

Duhovno zdrave osobe nemaju plitko korijenje. Kako naš hod s Kristom raste i postajemo uvjereni da je On pravi izvor duhovne hrane i žive vode za kojom žudi naša duša, nastojat ćemo u Njemu puštati korijenje sve dublje i dublje. Zdrava trava, zdrava stabla i zdrave biljke razvijaju duboke korijene. Zdravi kršćani čine isto.

Dok je Pavao razgovarao s Kološanima, ohrabrio ih je da i dalje priznaju Isusa kao Gospodara svog života, da hodaju u Njemu, da se duboko ukorijene u Njega, da ih On izgrađuje i da im jača vjera. Pavlova želja za njima bila je vrlo slična želji koju roditelj imaju prema svojoj djeci. Dobri roditelji žele da njihova djeca odrastu tako da se nose sa izazovima i nedaćama s kojima će se sigurno suočavati u životu. Oni koji su duboko ukorijenjeni u Kristu, zasigurno su spremni suočiti se s tim izazovima.

Svi se suočavamo s kušnjama, razočaranjima, promjenama, traumama, ali ne suočavamo se s njima na isti način. Ako ste duboko ukorijenjeni u Kristu, suočit ćete se s tim izazovima drugačije nego da su vam korijeni površni. I ne samo da ćete moći stajati čvrsto usred tih teških trenutaka, nego ćete moći i roditi duhovni plod koji može izgledati iznenađujuće onima koji nisu tako duboko ukorijenjeni.

Naši životi nisu ukorijenjeni u našoj boli, razočaranjima ili iskušenjima. Ako smo ukorijenjeni u Kristu, uvijek ćemo biti iskreno zahvalni, bez obzira kako izgledale naše današnje okolnosti. Mi znamo da je ovaj život privremen i da naš dom nije na zemlji. Zbog toga želimo u svemu ugađati Bogu, jer znamo da ćemo jednog dana zauvijek biti s Njim!

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!