Trebam li ostati u braku ako me supružnik vara?
Foto: Pexels

Treba li ostati u braku kada supružnik vara s drugom osobom? Koji su biblijski razlozi za razvod?

Normalno je da žena ili muž budu jako povrijeđeni, ljuti, povrijeđeni i da se pitaju što je Božja volja za njih kada dođe do preljuba. Važno je razumjeti da Bog dopušta razvod u takvim situacijama s pravom na ponovni brak. Međutim, Bog također želi da povrijeđeni supružnik oprosti supružniku koji je kriv i spasi brak, ako je moguće.

Bog dopušta razvod iz dva razloga

Seksualna aktivnost izvan braka, odnosno preljub, najstariji je razlog razvoda. Preljub je jedan od dva razloga zbog kojih Bog dopušta razvod. U Mateju 5, 31-32 Isus je rekao:

“Rečeno je također: Tko otpusti svoju ženu, neka joj dade otpusnicu. A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub.”

Ovdje Isus dopušta razvod ako je došlo do bluda ili bračne nevjere. Preljub je uvijek pogrešan. “Bog će suditi preljubnicima i razvratnicima” (Hebrejima 13, 4). Pojedinac kojemu je nanesena nepravda ne treba se brinuti oko osvete. Bog će obaviti puno bolji posao. Kada smo izdani, moramo povjeriti bol Onome koji zna svaki detalj i koji će se s tim pozabaviti na najbolji način.

Supružnik nekršćanin se želi razvesti od supružnika kršćanina

Drugi razlog zbog kojeg Bog dopušta razvod je kada supružnik koji ne vjeruje želi napustiti supružnika kršćanina.

“Ostalima pak velim – ja, ne Gospodin: ima li koji brat ženu nevjernicu i ona privoli stanovati s njime, neka je ne otpušta. I žena koja ima muža nevjernika te on privoli stanovati s njome, neka ne otpušta muža. Ta muž nevjernik posvećen je ženom i žena nevjernica posvećena je bratom. Inače bi djeca vaša bila nečista, a ovako – sveta su. Ako li se nevjernik hoće rastaviti, neka se rastavi; brat ili sestra u takvim prilikama nisu vezani: ta na mir nas je pozvao Bog. Jer što znaš, ženo, hoćeš li spasiti muža? Ili što znaš, mužu, hoćeš li spasiti ženu?” (1. Korinćanima 7, 12-16).

U ovom slučaju, apostol Pavao kaže da kršćanin treba pustiti nekršćanina da ode. Tada se kršćanin može ponovno vjenčati s Božjim blagoslovom.

Bog nas poziva na opraštanje

U Mateju 19, 8-9 Isus ponavlja istu poruku o razvodu, osim što ovaj put dodaje da je razvod dopušten i zbog “tvrdoće srca”.

Odgovori im: “Zbog tvrdoće srca vašega dopusti vam Mojsije otpustiti žene, ali od početka ne bijaše tako. A ja vam kažem: Tko otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – pa se oženi drugom, čini preljub.”

PROČITAJTE: 5 nebiblijskih razloga za razvod: Zbog njih ne smijete napustiti supružnika

U Isusovoj izjavi, muž se razvodi od svoje žene jer je počinila preljub. Njezin čin preljuba njegov je glavni problem za razvod. Onaj tko je podnio zahtjev za razvod ima tvrdo srce. Muž nije voljan ignorirati njezin preljub ili oprostiti svojoj ženi i ostati u braku. Dakle, razveo se od nje. Njegov glavni problem možda nije nedostatak ljubavi, ali jasno je da je tvrdo srce ono koje koristi preljub kao temelj razvoda.

Opraštanje je odgovor u čast Bogu kada drugi supružnik zgriješi. Isus je naš najveći primjer opraštanja. Oprostio je svojim neprijateljima i gomili kada je umirao na križu. Zamolio je Oca da im oprosti, čak i dok su ga vrijeđali. Stjepan je oprostio dok su ga kamenovali (Djela 7, 59-60). U Mateju 18, 21-22, Isus je rekao Petru da bi trebao oprostiti sedamdeset puta sedam, što znači nikada ne treba prestati opraštati.

Iako nas Bog poziva da opraštamo kada smo povrijeđeni, seksualna prijevara je povreda povjerenja, ljubavi, prijateljstva i privrženosti drugom supružniku. Stoga Bog dopušta razvod s pravom ponovnog vjenčanja.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare