Je li Otac veći od Isusa?

Je li Bog Otac veći od Isusa, odnosno je li Isus kao Sin manji od Boga Oca?

Iako Ivanovo evanđelje i drugi stihovi ukazuju da je Isus Bog, kritičari često navode Ivana 14, 28 u kojem stoji „jer Otac je veći od mene“. Je li Isus manji od Boga? Je li on jednak Ocu, ili je on neka vrsta niže rangiranog Boga, koji ima svojstva Boga, ali nekako nije na istoj razini kao božanstvo opisano u Starom zavjetu.

Ivan 17, 5 jedan je od mnogih stihova koji jasno ukazuju da Isus ima božanske atribute i da ga treba štovati. Kao Tvorac svijeta, Bog je prvi uzrok svega. Ako je ovaj stih istinit, kako se to odnosi naspram ranije citiranog stiha iz Ivanovog 14, 28?

PROČITAJTE: Je li Isus Bog?

Vrlo je važno poznavati kontekst Ivanovog evanđelja 14 kako bi se interpretiralo značenje 28. stiha. U tom poglavlju apostoli su bili rastreseni jer im je Isus rekao da odlazi.

Isus im kaže „Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene.“ To znači da se Isus vraća u slavu koja Njemu i pripada, a oni ako stvarno znaju tko je On, i ako ga iskreno vole, bit će sretni što se Isus vraća tamo gdje Mu je puna slava.

Kada se koristi riječ poput „veći“, to ne znači da se radi o ontološkoj kategoriji. Ako netko kaže „Predsjednik je veći od mene“, ta osoba ne kaže da je predsjednik ontološki veće biće. Iako je istina da predsjednik ima veće političke ovlasti, on je ljudsko biće kao i ja. Mi smo svi jednaka ljudska bića.

VIDI OVO: “Ja i Otac jedno smo”: Što je Isus mislio kada je to rekao?

Zbog svog poslanja na Zemlji Isus je bio ograničen po tijelu, otišao je na križ, i umro je. Ali isto se tako vratio Ocu i u slavu koja je bila Njegova i prije postanka svijeta, kao što kaže Ivan 17, 5.

Izvor: Christianity.org; Prijevod: Mislav U.