Otečene noge i zglobovi: Uzroci i liječenje

Otečene noge i zglobovi mogu biti posljedica konzumiranja određenih lijekova, no postoje i drugi uzroci oticanja koje donosimo u članku.

Noge i zglobovi vrlo često znaju biti otečene, a to nikada nije ugodno. Uzroci oticanja mogu varirati od ozbiljnijih bolesti do potpuno bezazlenih razloga. Zbog toga vam donosimo odgovore na pitanja: Zbog čega dolazi do oticanja nogu i zglobovi? Što možemo učiniti kada su nam otečene noge i zglobovi?

Otečene noge zbog lijekova

Otečene noge i zglobovi mogu biti posljedica konzumiranja određenih lijekova kao što su steroidi, protuupalni lijekovi, hormoni, lijekovi za dijabetes i antidepresivi. 

Ako posumnjate da su lijekovi krivi za oticanje zglobova i nogu onda kontaktirajte liječnika kako bi promijenili terapiju ako je to moguće, ali nemojte na svoju ruku prestati uzimati lijekove. 

Oticanje nogu i zglobova može uzrokovati bolest jetre i bubrega 

Jetra i bubrezi su iznimno važni organi u našem tijelu. 

Jetra proizvodi albumin koji sprječava isticanje tekućine iz krvnih žila u okolno tkivo. No, ako jetra nije zdrava onda neće proizvesti dovoljno albumina zbog čega može doći do oticanja nogu, zglobova i stopala. Simptomi se većinom ne jave dok osoba ne razvije cirozu čije liječenje uključuje transplantaciju ili određene lijekove za smanjenje simptoma, prenosi Medicalnewstoday.com

Ponekad se kao lijek preporučaju diuretici ili smanjenje konzumacije soli kako bi se spriječilo nakupljanje tekućine u tijelu. 

Bubrezi, u drugu ruku, reguliraju količinu vode u tijelu kao i soli te drugih minerala. 

Bubrezi koji su vrlo oštećeni ne mogu učinkovito filtrirati krv i tekućinu. Tako može doći do nakupljanja tekućine i drugih štetnih spojeva u tijelu, uključujući donji dio nogu i zglobove. 

Ako su vam stopala ili ruke otekle, često idete mokriti, imate visok krvni tlak te primijetite krv ili proteine u urinu tada je vrijeme za posjet liječniku jer vaši bubrezi jako pate. 

Liječnik tada može odrediti pravilan tijek liječenja, od raznih tretmana za kamence i infekcije do lijekova za visok krvni tlak ili dijabetes. Ako dođe do zatajenja bubrega, onda je potrebna transplantacija. 

Krvni ugrušak može biti krivac za otečene noge i zglobove

Krvni ugrušak u nogama može uzrokovati otečene nogu i zglobove i to često samo na jednoj strani uda. Tako se razlikuju površni krvni ugrušci koji su bliže površine kože i duboki krvni ugrušci koji se javljaju duboko unutar tijela. 

Liječnika treba odmah posjetiti ako se javi oticanje i bol u jednoj nozi, neugoda u toj nozi, područje tople kože na jednoj nozi, crveno područje ispod i iza koljena, vrućica te promjena u boji noge. 

Za ugruške se većinom dobivaju lijekovi za prorjeđivanje krvi koji pomažu smanjiti ugrušak i spriječiti stvaranje novih. 

Krvni ugrušak može uzrokovati otečene noge i zglobove
Foto: Wikipedia

Otečene noge zbog infekcije

Infekcije na području nogu, stopala i zglobova mogu dovesti do oticanja. U rizičnu skupinu spadaju dijabetičari koji trebaju posebno pratiti stanje svojih nogu, zglobova i stopala. Ako se kod dijabetičara ne liječi upala na području nogu, može doći do gangrene, odnosno, odumiranja tkiva. 

Za liječenje infekcije su većinom dovoljni antibiotici, ali ako je već nastupila gangrena onda je neophodna operacija uklanjanja odumrlog tkiva. 

Limfedema

Limfedema je bolest koja se javlja prilikom oštećenja limfnih čvorova ili nakon njihova uklanjanja zbog operacije. Tada dolazi do nakupljanja vode u tkivu. 

Limfni čvorovi zaduženi su za uklanjanje tekućine iz raznih dijelova tijela, a ako dođe do njihovog oštećenja, posebice na području zdjelice, onda može doći do nakupljanja tekućine u nogama. 

Limfedemu je moguće liječiti previjanjem natekle noge, nošenjem posebnih čarapa, masiranjem, određenim vježbama te brigom za kožu. 

Problemi s venama

Oticanje nogu i zglobova mogu uzrokovati problemi s venama. Naime, vene sadrže ventile koji sprječavaju da se krv vrati odakle je došla. No, ako ti ventili prestanu funkcionirati onda vene ne mogu dostaviti dovoljno krvi iz nogu do srca što dovodi do vraćanja krvi u noge i oticanja nogu i zglobova, kao i čireva na koži, promjena u boji kože i infekcije. 

Te je probleme moguće izbjeći ne križanjem nogu kada sjedite, podizanjem nogu, redovnim vježbama i nošenjem posebnih čarapa. 

Otečene noge u trudnoći

Sigurno ste najmanje jednom čuli kako se žene žale zbog oticanja zglobova i stopala u trudnoći. To je potpuno normalno. 

No, ako dođe do ubrzanog i iznenadnog oticanja nogu, zglobova ili stopala moguće je da je riječ o preklampsiji – visokom krvnom tlaku tijekom trudnoće koji može ugroziti sigurnost bebe i majke.

Uz oticanje nogu, drugi simptomi preklampsije su oticanje lica i ruku, promjene u vidu, glavobolje, često uriniranje, bolovi u abdomenu, povraćanje u mučnina. Ako se jave neki od navedenih simptoma potrebno je javiti se liječniku. Simptomi u potpunosti nestaju nakon poroda. 

Razne ozljede

Otečene noge i zglobovi mogu biti rezultat ozljede. Najčešća ozljeda te vrste je istegnuće zgloba prilikom čega se ligamenti koji povezuju zglob sa stopalom istegnu. Tada se javlja oteklina, bol i problemi s kretanjem. Najbolji način liječenja je odmor, stavljanje leda na ozljedu (10-20 minuta, tri ili više puta na dan), zavijanje noge steznikom te podizanje noge iznad razine srca. 

OPREZ!

Ako primijetite iznenadno oticanje nogu, stopala i zglobova koje ne možete objasniti, a ponekad je popraćeno gubitkom daha, bolovima i vrućicom jako je važno odmah se obratiti liječniku. 

Savjeti za sigurnost

Ako želite izbjeći oticanje zglobova, nogu i stopala možete redovno vježbati, čuvati se opasnih i zahtjevnih sportova, zdravo se hraniti i paziti na ozljede i promjene na stopalima i nogama ako ste dijabetičar. 

Nije svako oticanje nogu uzrok za zabrinutost te nije uvijek moguće spriječiti oticanje nogu, no važno je biti upoznat s raznim uzrocima kako biste znali kako djelovati.