Loše za zdravlje je kada se krvni ugrušci stvaraju unutar organizma i krvnih žila jer tada mogu ugroziti život i izazvati srčani zastoj, moždani udar i druga opasna medicinska stanja.

Krv u normalnim okolnostima putuje kroz naše tijelo kako bi do stanica dostavila hranljive materije, a bitno je da ovaj proces prođe bez smetnji bilo kojeg medicinskog stanja.

U mnogim slučajevima simptome krvnog ugruška doživljavamo kao male zdravstvene tegobe koje brzo prođu, ali onda nastaje pravi pakao kada se problem pogorša. Zbog toga obratite pozornost na sljedeće simptome i ako ih primijetite, obavezno se javite liječniku.

MOŽDANI UDAR – ISTINITA PRIČA: Prepoznajte opasnost i spasite nečiji život

Otok u jednom od udova

Jedan tip krvnih ugrušaka zove se duboka venska tromboza i u ovom slučaju postoji nedostatak kisika u vitalnim organima u tijelu što dovodi do smanjene cirkulacije. To rezultira otokom jednog od udova, obično noge, a kao simptom javlja se bol u nozi koji ne smijete ignorirati i shvaćati olako.

SEKUNDE SU U PITANJU: Ovako ćete sami sebi spasiti život kada je u pitanju infarkt

Vidljivo crvenilo duž vena

Primijetite li crvene tragove duž vena, postoji opasnost za vaš život jer je crvenilo znak da imate krvni ugrušak. Javljaju se i pečati zbog čega je vaša koža užarena. Odmah se javite liječniku.

Bol u grudima i otežano disanje

Ove simptome nemojte nikako ignorirati jer u slučaju da ih imate istovremeno postoji mogućnost da je ugrušak stigao do pluća. Tromb u plućima može biti fatalan, stoga ga ne smijete ignorirati jer vam je pomoć liječnika hitno potrebna.


Foto: Flickr

Kašalj bez prehlade

U ovom slučaju, osobu pogađa kašalj bez simptoma prehlade i prolongira se danima.To može biti znak da je tromb u trbuhu, koji se mora riješiti jer u suprotnom vodi u smrt.

Skoro sam umro od infarkta zbog začepljenih arterija. Ovaj napitak mi je spasio život!

Jake i kronične glavobolje

Ako se javljaju jake glavobolje koje su praćene pomućenim vidom i otežanim govorom, postoji velika šansa da imate ugrušak. Ovo može ukazivati na neurološki problem i ne smije se zanemariti bez pregleda i kontrole neurologa koji će odlučiti o terapiji i predložiti operaciju ako je to potrebno.

Otežano i plitko disanje

Nemojte ovo uzimati olako jer vrtoglavice, ubrzan puls i drhtavica u grudima može ukazivati na to da je ugrušak u plućima. Javite se obavezno liječniku i objasnite mu sve simptome.