Što može otvrdnuti srce?

Upozorenje u Hebrejima 3, 7-19 je vrlo ozbiljno. Svaki put kada ignoriramo ono što nam Bog govori, to nam može otvrdnuti srce.

Iako većinom mislimo da se to stanje odnosi samo na one koji odbace Krista, stvarnost je da i vjernici moraju paziti „da ne otvrdne tko (..) zaveden grijehom“ (Hebrejima 3,13).

Kada nas Bog počne uvjeravati, mi možemo pokušati racionalizirati naš neposluh misleći da to nije tako velika stvar. Ili ćemo se možda pokušati zaokupiti drugim stvarima kako bi izbjegli suočiti se s problemom.

Možda nismo voljni baviti se problemom jer se bojimo promjene na koju nas Bog navodi. Zbog toga se zaokupljamo drugim mislima i aktivnostima te Ga guramo sve dalje iz svog uma u nadi da ćemo Ga utišati.

PROČITAJTE: 4 znaka upozorenja da ste možda odlutali od istine (bez da ste uopće svjesni)

Možda mislimo da ignoriranje Duha na taj način nije velika stvar, ali to je znak pobune protiv Boga, koja je u samoj srži grijeha.

Pobuna često započinje odbijanjem prepuštanja kontrole i vjerovanja Bogu. Kada počnemo udovoljavati samo svojim zahtjevima, onda ćemo ubrzo početi redefinirati ono što je Bog rekao u pokušaju da se bolje osjećamo i ugušimo neprestani osjećaj krivnje koji nas proganja.

Opasnost takvog ponašanja je da gubimo dodir s onom prvom ljubavlju – naša djela su svjedok tome da više volimo grijeh nego Krista (Otkrivenje 2,4). Rezultat je srce koje je očvrsnulo toliko da ne osjeti grijeh.

Ignorirajući upozorenja Duha, mi se navikavamo na nepravednost te usvajamo grešni stil života. Zbog toga moramo pažljivo čuvati svoja srca te ih neprestano preispitivati.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Intouch.org