Ovisnost o šećeru: 10 znakova koji će vam to otkriti

Ovisnost o šećeru je ozbiljna i opasna. Jeste li ovisni i koliko? Donosimo znakove koji će vam to otkriti.

Čokolade, torte, slatkiši, sokovi – šećer je u gotovo svemu, čak i u kruhu i pecivima te mnogim naizgled zdravim namirnicama. Pretjerana izloženost šećeru dovodi do ozbiljnih promjena u mozgu tako da mi postajemo ovisni. Naše se tijelo navikne na šećer i traži sve više i više dok ne bude prekasno. 

Ovisnost o šećeru je kao i svaka druga ovisnost – ozbiljna i opasna. Malo šećera je u redu, ali od trenutka kada kao djeca kušamo šećer, naš je mozak umrežen da ga traži još i još. Naše konzumiranje šećera postaje ovisnost, a mozak proizvodi sve manje hormona koji našem tijelu govori da je dosta. Zbog toga dolazi do prejedanja i pretjerane konzumacije šećera. 

Možda to ni ne znate, a ovisni ste o šećeru. Pokušajte dati odgovore na slijedeća pitanja i znat ćete istinu o sebi i svom odnosu prema šećeru. 

Žudite li za šećerom čak i nakon što ste siti? 

U jednom istraživanju je otkriveno da kompulzivnim konzumiranjem šećera upravlja drugi neurološki sklop nego kada je riječ o zdravoj prehrani.

Možda ste si isplanirali zdravu prehranu tijekom tjedna, ali vas to neće spriječiti pri potrazi za nečim slatkim. Vaš mozak, koji donosi racionalne odluke, je potpuno drugačiji od dijela mozga koji upravlja konzumacijom šećera. 

Vrijede li za vas tri stupnja ovisnosti? 

Prejedanje, žudnja i odvikavanje su tri stupnja ovisnosti. Ukratko: ako se prejedate šećerom više puta u danu, čak i ako se osjećate nervozno kada nemate nešto slatko pri ruci, onda je velika vjerojatnost da ste ovisni. 

Jeste li ikada imali problema s pretjeranim konzumiranjem alkohola ili drugih opijata? 

Osoba koja je bila ovisna o jednoj stvari ili supstanci mnogo lakše razvija ovisnost o nečemu drugome. Ako je osoba bila ovisna o alkoholu veća je mogućnost da će postati ovisna i o čemu drugome.

Budući da šećer utječe na naš mozak slično kao i droge, osobe koje se prejedaju šećerom mogu se opisati kao ovisnici. Istraživanja na životinjama su pokazala da ovisnost o šećeru može dovesti do ovisnosti o alkoholu, ali i obrnuto, piše Eat This Not That

Ovisnost o slatkom
Foto: Pexels

Jeste li ikada zapeli u ciklusu prejedanja i izbjegavanja? 

Imate li naviku prejesti se slatkoga i onda pokušati potpuno prestati jesti slatko? Vaš mozak, tvrdi istraživanje, reagira na takav ciklus tako što šećer ne smatra hranom, nego drogom. Mozak tada ne prestaje željeti šećer, nego ostaje pobuđen, a vi želite jesti još više šećera. 

Jeste li osoba koja se ciklično prejede šećerom? 

Ciklično prejedanje se javlja kada jedan dan jedete jako puno šećera i onda dva ili tri dana uopće ne konzumirate šećer. Na žalost, to ne pomaže budući da tako naš mozak tijelu šalje signale da mu je potrebno još više šećera što dovodi do ponovnog prejedanja. 

Jeste li osoba za koju ne postoje prepreke kada joj se jede slatko? 

Ovisnici rade sve što mogu kako bi došli do supstance o kojoj su ovisni. Oni prelaze sve prepreke kako bi došli do nje. Ako primijetite da vas ništa ne može spriječiti da dođete do još malo šećera, onda ste ovisni. 

Jeste li ikada patili zbog šećera?

Ako vam je ikada propala veza, prijateljstvo ili što drugo zbog vašeg nezdravog odnosa prema šećeru, a vi niste odustali od njega, onda ste ovisni. 

Jesu li vam slatkiši uvijek pri ruci?

Ako znate da idete negdje gdje nećete imati pristup slatkišima, pobrinete li se da ponesete zalihu? Ako nikada ne biste otišli iz kuće bez slatkog ili ne biste htjeli ići negdje gdje neće biti slatkog, to može ukazivati na ovisnost. 

Navodi li vas šećer na laganje?

Jedan od znakova ovisnosti jest laganje i skrivanje svojih nezdravih navika. Tako se može dogoditi da niječete konzumaciju šećera ili imate tajne zalihe slatkiša. 

Jeste li često pospani i umorni?

Loš san, neraspoloženost, problemi s koncentracijom i iscrpljenost su posljedice odvikavanja. Ako ste poslijepodne odjednom jako umorni moguće je da ste u jutro pojeli previše šećera. 

PROČITAJTE JOŠ: