8 fantastičnih stvari koje se dogode kada prestanete jesti šećer

Kojim se pozitivnim promjenama možete radovati?

Šećer: užasan je i to jako dobro znamo. Zašto ga onda ne možemo prestati jesti? Ako ste ovisni o šećeru, kao što mnogi jesu, onda jako dobro znate koliko ta ovisnost može biti jaka.

Previše šećera u vašoj prehrani dovodi do mnoštva problema, uključujući pretilost, kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Uklanjanje šećera iz prehrane je ključno za kratkotrajno i dugotrajno zdravlje vašeg mozga i tijela.

Je li uklanjanje šećera iz prehrane lako? Ne. Je li vrijedno truda? Definitivno.

Kada započnete putovanje izbacivanja šećera iz prehrane, imat ćete dobre i loše dane. Ponekad ćete imati veliku želju za šećerom uključujući nervozu i poneko skriveno konzumiranje. To je normalno.

Odvikavanje od šećera je proces koji traje. Ipak smo svi o njemu ovisni već desetljećima. Trik je u tome da trebate smanjiti unos šećera malo po malo i da ne trebate biti obeshrabreni. Vjerujte mi, u konačnici će doći dan kada ćete moći proći pokraj slastičarnice bez da trepnete. Do tada; vježbom do savršenstva.

Kada smanjite unos šećera, počet ćete primjećivati malene i ne tako malene posljedice. Postoji jako mnogo problema, bolova, upala i sličnih tegoba koje su povezane sa šećerom, a da toga nismo svjesni.

Kojim se pozitivnim promjenama možete radovati? Dr. Frank Lipman na svom blogu donosi nekoliko velikih promjena koje ćete uočiti nekoliko tjedana nakon što smanjite unos šećera.

Glava će vas manje boljeti.

Krivac za česte glavobolje i migrene može biti neprestana promjena u količini šećera u krvi. Ne samo da šećer uzrokuje glavobolje, nego je poznat i po tome što pogoršava bol. Smanjujući unos šećera ćete imati manje migrena i boli. Još bolje, možda će vam glavobolje u potpunosti nestati.

Krvni tlak i kolesterol će početi opadati.

Imate li visok krvni tlak? Previše šećera ga možda još i više podiže. Prestanite konzumirati šećer i samo gledajte kako vam se krvni tlak stabilizira. Možda ćete čak moći potpuno ukloniti bilo kakve lijekove koje ste do tada pili. Ujedno: vaš kolesterol će se vjerojatno spustiti, zajedno sa vašim trigliceridima – za neke ljude, prestanak konzumiranja šećera može značiti do 30% manji kolesterol.

Smanjit će vam se depresija i nervoza

Možda mislite da vam slatkiši pomažu da se bolje osjećate nakon lošeg dana, no oni zapravo pogoršavaju situaciju. Nedavno je istraživanje pokazalo da muškarci koji su redovno jeli šećer imaju 23% veću mogućnost razvitka mentalne bolesti, a muškarci i žene koji redovno jednu šećer imaju visok rizik od ponovnog vraćanje depresije.

Bit ćete slobodni od grčeva.

Ako su vam menstrualni grčevi čest problem, smanjeni unos šećera će pomoći sa upalom. Na taj način će se olakšati, ako ne i potpuno nestati, vaši grčevi povezani s menstruacijom.

Smanjit ćete tjelesnu težinu – i rizik od dijabetesa.

Uklanjanje praznih kalorija iz šećera može imati odličan učinak na gubljenje težine. Mnogi od nas podcjenjuju količinu šećera koju dnevno unesemo u tijelo – dok ne poželimo smanjiti na šećeru. Tek tada shvatimo koliko lako kile nestaju. Ako ste dugo vremena jeli slatko, postoji dobra šansa da ste postali otporni na inzulin što znači da vaše tijelo ne može ukloniti šećer iz sebe dovoljno brzo ili učinkovito. Zbog toga možete dobiti na težini. Uklanjanjem šećera ćete vašem tijelu omogućiti da stabilizira količinu šećera u krvi i inzulin što bi trebalo uzrokovati gubljenje na težini.

Bolje ćete spavati i lakše zaspati

Ako vam je teško zaspati, onda imate još jedan razlog da izbacite šećer iz prehrane. Mnogi od nas zaborave da šećer stimulira tijelo tako da ćete imati problema sa usnivanjem ako imate naviku jesti slatko prije spavanja. Istina je da neće baš svatko osjetiti posljedice kasnog konzumiranja šećera; neki će se čak osjećati pospanijima. No, uskoro će se morati probuditi zbog mokrenja jer tijelo prekovremeno radi kako bi se riješilo viška šećera. Ukratko: Manje šećera znači više sna.

Imat ćete manje upala mokraćnih puteva

Za mnoge žene su upale mokraćnih puteva neprestana briga. Iako višak šećera nije nužno uzrok tih upala, on priprema tijelo za upalu tako što potiče pretjeran rast bakterija. Bakterije jako vole jesti šećer pa kada jako puno jedete slatkoga onda im omogućujete da rastu. Nemojte im to dopustiti. Izgladnite bakterije tako što ćete im oduzeti najdraži izvor hrane.

Imat ćete manje problema s mozgom

Uklanjanje šećera iz prehrane je možda jedno od najboljih oružja koje imate kako biste spriječili mentalno opadanje, senilnost i Alzheimerovu bolest. Štoviše, izbacivanje šećera iz prehrane ima jedan odmah vidljiv efekt: um će vam biti jasniji. Nedavno je istraživanje pokazalo da visoka količina šećera ima negativan utjecaj na učenje i pamćenje – drugim riječima, to jutarnje slatko pecivo može oštetiti vašu sposobnost razmišljanja. Ako uvijek želite imati savršen um, prebacite se na prehranu bez šećera.