Ovo neobično muško ime bi vam se moglo svidjeti, jer ima predivno značenje

Jedno muško ime je vrlo neobično i sve popularnije i u Hrvatskoj, a možda će vam se svidjeti zbog značenja.

Riječ je o imenu Noel koje na prvu zvuči moderno, ali se zapravo radi o imenu koje se prvi put pojavilo u prvim stoljećima poslije Krista.

Izraz “Noel” ima svoje korijene u latinskom, a potječe od riječi “Natalis”, što znači “rođenje”. Kasnije se razvio u starofrancuski izraz “Noel”, koji također označava “rođenje” ili “Božić”.

Tijekom vremena, pojam je usko povezan sa slavljenjem rođenja Isusa Krista.

Ime Noel

U srednjem vijeku, “Noel” se obično koristio za označavanje božićne sezone. Danas je to izraz koji evocira radost i slavlje oko Isusova rođenja.

Ukratko, izraz “Noel” ima povijesne korijene koji ga povezuju s konceptom rođenja, posebno rođenja Isusa Krista.

Zanimljivo je da se izraz “Noel” zapravo ne pojavljuje u Bibliji.

Njegova povezanost s rođenjem Isusa Krista više je rezultat kulturnih i tradicionalnih utjecaja nego izravnih biblijskih referenci.

Međutim, koncept koji predstavlja — slavljenje Isusova rođenja — duboko je ukorijenjen u Novom zavjetu.

Evanđelje po Luki, na primjer, pruža detaljan izvještaj o rođenju Isusa u Betlehemu, događaju koji je središnji za božićno slavlje i ideji sadržanoj u “Noelu”. Evanđelje po Mateju također doprinosi priči o rođenju, dodajući elemente poput posjeta mudraca, koji su često uključeni u božićne tradicije i pjesme koje koriste izraz “Noel”.

Iako se sama riječ možda ne nalazi u biblijskim tekstovima, osjećaji i slavlje koje predstavlja usko su povezani s biblijskim izvještajima o Isusovom rođenju.

Podaci o zastupljenosti imena u Hrvatskoj tako pokazuju da je Noel bilo najpopularnije ime u 2013. godini, a ni dan danas ne silazi sa samog vrha omiljenih muških imena koje roditelji vrlo rado biraju za svoje dječake.

NAJNOVIJE!