Tko primi onoga kojega ja šaljem, mene prima

Evanđelje dana za četvrtak, 12. svibnja 2022. godine: Tko primi onoga kojega ja šaljem, mene prima. (Ivan 13, 16-20)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Pošto Isus opra noge učenicima, reče im:
»Zaista, zaista, kažem vam:
nije sluga veći od gospodara
niti poslanik od onoga koji ga posla.
Ako to znate, blago vama
budete li tako i činili!«
»Ne govorim o svima vama!
Ja znam koje izabrah!
Ali — neka se ispuni Pismo:
Koji blaguje kruh moj, petu na me podiže.
Već vam sada kažem,
prije negoli se dogodi,
da kad se dogodi
vjerujete da Ja jesam.
Zaista, zaista, kažem vam:
Tko primi onoga kojega ja šaljem,
mene prima.
A tko mene primi,
prima onoga koji je mene poslao.« (Ivan 13, 16-20)

Evanđelje dana – komentar

Gospodin je dao primjer, praktičnu pouku što učenici trebaju jedan drugome činiti duhovno. Ako nas ponos ili nesklonosti sprečavaju da poslužujemo svoju braću, trebamo se prisjetiti da nismo veći od svog Učitelja. On se ponizio da opere one koji su bili nezahvalni i koji to nisu zavrijedili, a znao je da će ga jedan od njih izdati. Poslanici (učenici) ne smiju umišljati da im je ispod časti činiti bilo što od onoga što je učinio Gospodin koji ih je poslao.

Ono što je Isus naučavao nije se odnosilo na Judu. Gospodin je unaprijed otkrio svojim učenicima da će biti izdan radi toga da, kada se to dogodi, učenici znaju da je Isus uistinu Bog. Stoga ovaj stih i završava riječima: “Da vjerujete da Ja jesam.” Isus Novoga zavjeta je Jahve Staroga Zavjeta. Tako je ispunjenje proročanstva jedan od glavnih dokaza da Krist jest Bog. Isto tako, oni koji su primili Krista, primili su Boga Oca. Stoga se trebaju utješiti svojom tijesnom povezanošću s Bogom Sinom i Bogom Ocem. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, vjerujemo da si Bog. Vjerujemo da si došao spasiti grešnike od vječne propasti. Želimo Te slijediti i biti izvršitelji Tvojih riječi! Hvala što si uvijek s nama po Duhu Svetome i što uvijek misliš na nas. Pomozi da Ti ostanemo vjerni do kraja života. Amen!