Trebaju li oženjeni kršćani nositi vjenčani prsten?

Biblija ne daje nikakve naznake da se prstenje koristilo kao zaručničko ili vjenčano prstenje. Pečatnjak je prva vrsta prstena spomenuta u Bibliji.

Zapravo, kada je Abrahamov sluga pronašao Rebeku, dao joj je nosni prsten kako bi je potvrdio kao Izakovu nevjestu (Postanak 24,22)! Kada se Tamara prerušila kao bludnica da zavede svog svekra Judu, zamolila ga je za pečatnjak, vrpcu i štap kao zalog njegovog obećanja da će joj poslati „kozle iz stada“ (Postanak 38,17-19).

Jeremija nas obavještava da su Izraelci nosili pečatnjak na desnoj ruci (Jeremija 22,24). Pečatnjak se koristio za pečat raznih ugovora. Bio je to simbol vlasti, dostojanstva i društvenog statusa (Jakovljeva 2,2). Faraon je dao svoj pečatnjak Josipu kao simbol vlasti (Postanak 41,42). Slično tome, Ahasver je dao svoj pečatnjak Hamanu kako bi zapečatio kraljevski dekret (Estera 3,10.12). Po povratku, odmetnuli sin dobiva prsten od oca kao simbol dostojanstva i vraćene pozicije (Luka 15,22).

Prstenje koje se spominje Bibliji su pečatnjaci koji su se koristili kao simboli vlasti i dostojanstva. Inicijalno korištenje pečatnjaka kao zaručničkog prstena pripisuje se Rimljanima. Židovi i kršćani posudili su ovu praksu od Rimljana. Budući da je zaručnička svečanost obično uključivala darivanje novčanog iznosa ili nekog dragocjenog predmeta nevjesti od strane mladoženje, bio je to prirodni prijelaz da taj predmet bude prsten.

Svadbeni ili vjenčani prsten počeo se primjenjivati u kršćanskim obredima u 9. stoljeću. Običaj nošenja vjenčanog prstena na četvrtom prstu lijeve ruke temelji se na romantičnoj, iako neznanstvenoj, grčkoj bajci da arterija iz tog prsta struji izravno u srce. Kakogod i kadgod su se razvili običaji svadbenog obreda, danas se prstenje vidi kao znak beskrajne predanosti bračnom odnosu. U tom smislu, svakako je biblijski da u tom braku podrazumijeva životnu predanost (Rimljanima 7,2). To ne znači da se nošenje vjenčanog prstena uvjetuje oženjenim kršćanima. No, vjenčano je prstenje divan podsjetnik na bračni savez i, prema tome, Kristov savez s Njegovom nevjestom – otkupljenima za koje je umro.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.