NaslovnicaZanimljivostiJe li ovaj papa, ili neki budući papa, Antikrist?

Je li ovaj papa, ili neki budući papa, Antikrist?

Postoje mnoga nagađanja o identitetu Antikrista. Jedna od najčešćih “žrtvi” tih teorija je Papa Rimokatoličke Crkve. U dane protestantske reformacije, Martin Luther i drugi reformatori su bili uvjereni da je papa tog vremena Antikrist. Papa Ivan Pavao II i Benedikt XVI su često bili identificirani kao Antikristi. Trenutni papa Franjo je jednako popularna meta. Zašto je to tako? Ukazuje li Biblija na to da će papa biti Antikrist?

Teorija o papi kao mogućem Antikristu se uglavnom vrti oko Otkrivenja 17, 9. Opisujući zli sustav posljednjeg vremena koji je simbolički prikazan kao žena koja jaše zvijer, Otkrivenje 17, 9 piše: “Tu se hoće mudre pameti! Sedam glava sedam je bregova na kojima žena sjedi.” U stara vremena grad Rim je bio poznat kao “grad na sedam brda “jer je postojalo sedam istaknutih brda koja su okruživala grad. Tako se razmišljanje nastavlja, a mi znamo da je to nekako povezano s Rimom. Pa ako je zli sustav posljednjeg vremena nekako povezan s Rimom – ne treba mnogo kako bi se uvidjela potencijalna povezanost Rimokatoličke Crkve, smještene u Rimu.

Brojna poglavlja u Bibliji opisuju “Antikrista” koji će voditi pobunu protiv Krista u posljednjim vremenima (Daniel 9,27; 2. Solunjanima 2, 3-4; Otkrivenje 13, 5-8). Zato, ako je zli sustav posljednjeg vremena smješten u Rimu, te vođen od strane jedne osobe – papa je vjerojatan kandidat.

Ipak, mnogi biblijski komentatori govore da žena ne može biti Katolička crkva i da se sedam bregova ne mogu odnositi na Rim. Oni citiraju činjenicu da Otkrivenje 17-18 jasno identificira ženu koja jaše zvijer što je grad Babilon. (Stari grad Babilon je smješten blizu današnjeg Bagdada). Uz to, stih 10 otvoreno govori da sedam brda simboliziraju sedam kraljeva, od kojih “pet već pade, jedan jest, a jedan još ne dođe.” Očigledno, ovo se ne može odnositi na sedam brda Rima. Prije je ovo referenca na sedam svjetskih kraljevstva koja su vodili sedam kraljeva. U vrijeme Otkrivenja, pet su došla i prošla – Egipat, Asirija, Babilon, Medo-Perzija i Grčka – jedno jeste (Rimsko), i jedno koje tek treba doći (antikristovo svjetsko kraljevstvo).

Tko god da se pojavi kao Antikrist, bitna stvar je da budemo upozoreni na njegov dolazak te naučimo prepoznati njega i sve koji posjeduju njegov duh. Prva Ivanova 4m2-3 nam govori kako da identificiramo duh Antikrista: “Po ovom prepoznajete Duha Božjega: svaki duh koji ispovijeda da je Isus Krist došao u tijelu, od Boga je. A nijedan duh koji ne ispovijeda takva Isusa, nije od Boga: on je Antikristov, a za nj ste čuli da dolazi i sad je već na svijetu”. Sadašnji papa Franjo priznaje da je Isus od Boga, i da je došao u tijelu (vidi 1. Ivanova 4, 2).

Iako se ne slažemo s papom Franjom na mnogim poljima Katoličke doktrine, njegovo shvaćanje Osobe Isusa Krista je biblijsko. Zato je teško povjerovati da je papa Franjo Antikrist. Iako vjerujemo da je moguće da papa bude Antikrist, Biblija ne daje konkretne informacije da možemo biti dogmatični. Budući papa vrlo lako može biti Antikrist, ili Antikristov lažni prorok (Otkrivenje 13,11-17). Ako bude tako, neki budući papa će biti jasno identificiran odricanjem od toga da je Isus došao u tijelu.