Pas polizao ženu, a infekcija je izazvala tešku gangrenu
Snimka zaslona: CNN

Pas je polizao ženine ogrebotine na ruci, a ona je nakon nekoliko dana dobila infekciju koja je izazvala tešku gangrenu.

Ženi iz američke savezne države Ohio djelomično su amputirane ruke nakon što je utvrđeno da boluje od teške infekcije kapnocitofaga, koju je dobila nakon što je pas lizao njene ogrebotine na ruci, prenose američki mediji.

U prvim trenucima osjećala je simptome klasične gripe. Legla je na kauč, a nakon 10 dana ostala je bez dijelova gornjih ekstremiteta.

Kako javlja Fox News, liječnici su se borili da joj spase udove uklanjanjem krvnih ugrušaka na rukama i nogama koji su izazvali gangrenu, a testovi su pokazali da je uzročnik bolesti kontakt psećeg jezika s ranama i ogrebotinama koje je prethodno imala na ruci.

Foto: Fox News

Ozbiljne infekcije prouzrokovane bakterijom kapnocitofaga su rijetke kod ljudi, dok su kod životinja, odnosno kućnih ljubimaca normalna pojava. Čak 74 odsto pasa imaju tu bakteriju u ustima, a da se nikada ne razbole.

Mačke su također podložni stanari ove bakterije, mada je u tom slučaju manja vjerojatnost da će preko njih preći na ljude.

Ova infekcija ima simptome slične gripi. Javlja se malaksalost, povišena temperatura, groznica, povraćanje, zatim bolovi u zglobovima i mišićima. Period inkubacije je od jednog dana do dva tjedna.

Infekcija u težim slučajevima može dovesti do smrtnog ishoda, uslijed komplikacija poput sepse.

Ako vlasnici ljubimaca dožive nešto slično, a nakon toga ovakve simptome, liječnici preporučuju da se što prije jave u medicinsku ustanovu.