Koje je porijeklo i značenje pentagrama?

Pentagram se koristi kao vjerski simbol diljem svijeta od početka pisane povijesti. Koje je njegovo porijeklo i značenje?

Najosnovniji pentagram jednostavna je petokraka zvijezda koja se crta s jednom neprekidnom linijom sačinjenom od pet ravnih linija i jednim krakom zvijezde koji je okrenut prema gore.

Međutim, kada danas kažemo „pentagram“, obično mislimo na „petokraku zvijezdu s jednim ili dva kruga nacrtanim oko nje“. Ponekad takav simbol uključuje i druge male oznake koje obilježavaju određeni magični pečat (simbol koji se koristi u magičnim urocima).

Obrnuti pentagram prikazuje zvijezdu „naopako“, odnosno s jednim krakom prema dolje i dva kraka prema gore. Koji god oblik da se koristi, pentagramu je oduvijek bio pripisan petodijelni simbolizam.

Pentagram se koristio kao simbol za pet elemenata života

Pentagram se koristio u drevnoj kineskoj i japanskoj religiji kako bi simbolizirao pet elemenata života. U japanskoj kulturi simbol se također smatrao magičnim. Drevna babilonska kultura je isto tako koristila ovaj simbol koji je predstavljao njihove vlastite razne bogove i religijska uvjerenja.

U kršćanskoj simbolici, osnovni pentagram (bez kruga) izvorno se koristio kako bi predstavljao pet rana Isusa Krista. Ubrzo je zamijenjen simbolom križa, ali je još uvijek bio prepoznatljiv kao kršćanski simbol sljedećih nekoliko stotina godina nakon Isusova uskrsnuća. Neki kažu da se neprekidna linija također smatrala simbolikom Alfe i Omege.

Pentagram značenje
Foto: Pixabay

Europski intelektualni krugovi koji su bili pod utjecajem kršćanstva tijekom prosvjetiteljstva ponovno su oživjeli Pitagorin interes za pentagram, koji sadrži zlatni rez. Ipak, Pitagorina studija išla je izvan matematike, budući da je na pet kraka zvijezde dodijelio pet drevnih elemenata: zemlju, vodu, zrak i vatru na četiri niža kraka; i duh na najvišem kraku.

Ovisno o mitologiji, ovaj poredak obično je ukazivao na ispravan poredak svijeta, s materijalnim stvarima koje podliježu duhu. Masoni i Red Istočne Zvijezde također koriste Pitagorin pentagram, često dodajući i vlastite simbole.

Simbol zla

U wiccanskim i raznim oblicima „bijele magije“, uspravni pentagram u krugu smatra se simbolom koji pruža neku vrstu zaštite. Poganske i neopoganske ga koriste u svakojakim ritualima i ornamentima, budući da simbolizira beskonačnost i vezu pet elemenata, te samozaštitu.

Sredinom 1800-ih, istraživač magije u knjizi je objavio da je obrnuti pentagram bio simbol zla, jer je predstavljao inverziju prirodnog poretka, stavljajući materijalni iznad duhovnog svijeta. Od tada, on ima veze s okultnim praksama i crnom magijom. Sotonistička crkva koristi obrnuti pentagram kao dio svog autorskog prava na logo, dodajući kozju glavu, unutar zvijezde.

Pentagram danas

Danas se pentagram pokazuje u horor filmovima, trilerima i kriminalističkim dramama, pojačavajući simboličku vezu s neopoganizmom, crnom magijom i okultizmom. Naravno, ne postoji ništa pogrešno sa zvijezdom, i sam pentagram ne sadrži nikakvu inherentnu snagu.

Koristi se na mnoge načine u mnogim različitim kulturama, uključujući kršćanstvo. Ne treba ga se bojati, premda trebamo biti svjesni toga što ostali ljudi kroz ovaj simbol govore.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.

PROČITAJTE JOŠ: