Gospodine, nauči nas moliti!

Evanđelje dana za srijedu, 11. listopada 2023. godine: Gospodine, nauči nas moliti! (Luka 11, 1-4)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Jednom je Isus na nekome mjestu molio. Čim presta, reče mu jedan od učenika: »Gospodine, nauči nas moliti kao što je i Ivan naučio svoje učenike!« On ime reče:
»Kad molite, govorite:
Oče!
Sveti se ime tvoje!
Dođi kraljevstvo tvoje!
Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan!
I otpusti nam grijehe naše:
ta i mi otpuštamo svakom dužniku svojem!
I ne uvedi nas u napast!« (Luka 11, 1-4)

Evanđelje dana – komentar

Molite li s radošću i pouzdanjem? Židovi su bili poznati po svojoj odanosti molitvi. Formalna molitva bila je propisana tri puta dnevno. I rabini su imali molitvu za svaku priliku. Također je bio običaj da rabini pouče svoje učenike jednostavnu molitvu koju bi mogli redovito koristiti. Takvu molitvu od Isusa traže Njegovi učenici.

Kada je Isus učio svoje učenike moliti, dao im je molitvu koju nazivamo Oče naš ili Gospodnja molitva. Ova se molitva usuđuje zvati Boga “Oče naš” i hrabro traži ono što nam je potrebno da živimo kao Njegovi sinovi i kćeri. Možemo štovati i obožavati Oca, jer je On učinio da se ponovno rodimo za Njegovo kraljevstvo, posvojivši nas kao svoju djecu po vjeri u Isusa Krista.

PROČITAJTE: Što znači imati vjeru u Isusa Krista?

Bogu, našem Ocu, možemo pristupiti s povjerenjem, jer nam je Isus Krist svojom smrću i uskrsnućem otvorio put u nebo. Kada se molimo, On nam, na sreću, ne daje sve što želimo. Umjesto toga, On odgovara milošću i milosrđem i daje svoje najbolje za nas. Njegova nas ljubav i milost preobražavaju i čine nas sličnim Kristu. Kroz Njegovu milost i moć možemo voljeti i služiti jedni drugima kao što je Isus učio – s milošću, milosrđem i dobrotom. Ponašate li se prema drugima onako kako zaslužuju ili se prema njima ponašate onako kako bi to Gospodin činio? Isusova molitva uključuje naredbu da moramo moliti Boga da nam oprosti u onoj mjeri u kojoj mi opraštamo onima koji su nam učinili nepravdu. Jeste li spremni oprostiti kao što Isus oprašta?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Nebeski Oče, dao si mi razum da Te upoznam, volju da Ti služim i srce da Te ljubim. Daj mi danas milost i snagu da prigrlim Tvoju svetu volju i ispuni moje srce svim nakanama i djelima koja su Tebi ugodna. Pomozi mi da prema bližnjemu budem ljubazan i da opraštam kao što Ti opraštaš meni. Amen!

NAJNOVIJE!