Pijete gazirana pića? Ne čudite se ako ovo doživite!

Ako učestalo pijete gazirana pića morate znati koliku štetu čine vašem organizmu.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 400 tisuća odraslih osoba u Europi utvrdilo je da je rizik rane smrti povećan kod ljudi koji su konzumirali dvije ili više čaša gaziranih pića zaslađenih šećerom ili umjetnim sladilima dnevno, objavljeno je u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine.

VIDI OVO: Kako gazirana pića utječu na zdravlje? Mnogi nisu svjesni štete!

“Naši rezultati za zaslađena gazirana pića pružaju dodatne argumente za ograničavanje njihove konzumacije i zamjene drugim zdravijim pićima, po mogućnosti vodom. Što se tiče umjetno zaslađenih gaziranih pića moramo bolje proučiti mehanizme koji se skrivaju iza te veze i istraživanja poput naših, nadajmo se, potaknut će te napore”, rekao je autor istraživanja Neil Murphy te je dodao da možda sama gazirana pića nisu u korijenu problema.

Kao primjer naveo je kako konzumiranje velikih količina gaziranih pića može biti znak općenito nezdrave prehrane.

Gazirana pića uzrokuju prijevremenu smrt

Ispitanici su popunjavali upitnike o svojoj prehrani, stilu života, obrazovanju, pušenju, konzumaciji alkohola i fizičkoj aktivnosti. Iz ispitivanja su isključene osobe koje su oboljele od karcinoma, srčanih bolesti i dijabetesa.

U istraživanju je sudjelovalo točno 451.743 osobe prosječne životne dobi od 51 godine. Tijekom 16 godišnjeg istraživanja umrlo je 41.693 ispitanika.

Kad su znanstvenici proučili njihove podatke, uzeli u obzir obzir činjenice koji bi mogli povećati rizik od prijevremene smrti, poput indeksa tjelesne mase i pušenja utvrdili su da su ispitanici koji su konzumirali dvije ili više čaša zaslađenih gaziranih pića dnevno imali 17 posto veće izglede od rane smrti u usporedbi s onima koji su konzumirali manje od jedne čaše tih gaziranih pića mjesečno.

Oni koji su konzumirali dvije ili više čaša šećerom zaslađenih gaziranih pića dnevno imali su osam posto veće izglede od ranije smrti s onima koji su pili manje od čaše mjesečno, a oni koji su konzumirali dvije ili više čaša umjetno zaslađenih gaziranih pića dnevno imali su 26 posto veće šanse ranije umrijeti u odnosu na one koji su konzumirali manje od čaše umjetno zaslađenih gaziranih napitaka mjesečno.

VIDI OVO: Što se u vašem tijelu događa nakon što popijete Coca-Colu?

“Oni koji su pili mnogo gaziranih pića imali su viši indeks tjelesne mase i imali su veći izgled da su pušači. Statistički smo uzeli u obzir u našim analizama Indeks tjelesne mase, pušenje i druge rizike smrtnosti koji su mogli utjecati na naše rezultate no veza je ostala. No ne možemo isključiti mogućnost da su ti čimbenici utjecali na naša otkrića stoga ne možemo tvrditi da su otkrivene veze uzročno-posljedične”, kazao je Murphy, piše Klix.